Hoe ik stopte met over mijn droomhuis te dromen en begon met het leven ernaar

Ook borden vol op Pinterest over hoe je toekomstige duurzame huis eruit zal zien? Veel glas zodat je mooi kan uitkijken op de prachtige natuur. Helemaal zelfvoorzienend, in een bosrijke omgeving.

Ik had ze ook.

Wat als je niet tot later hoeft te wachten? Je kan gewoon nu al starten, in je eigen huis. Of je nou in een vrijstaand huis, rijtjeshuis of appartement woont.

De omgeving veranderen zal lastig worden, als je nu in de stad woont zal je niet opeens in een bosrijke omgeving wonen. Toch kunnen we meer aanpassen dan je denkt.

En hoe duurzaam is zo’n groot, helemaal vrijstaand, zelfvoorzienend huis nou werkelijk? Op de plek waar nu zo’n huis staat zou ook een flatgebouw kunnen staan. Hoeveel wereldbollen zullen we nodig hebben als we allemaal in zo’n huis willen wonen? En is dat nou niet net het punt? Dat we er maar één hebben?

Ik denk niet dat zo’n huis voor ons allemaal haalbaar is, maar ik geloof wel dat de leefstijl voor ons allemaal te realiseren is. En laten we daar vandaag eens een eerste begin mee maken.

Het enige wat je nodig hebt is je Pinterest bord, een notitieblok en een pen. Pak je Pinterest bord erbij en bekijk alle pins die je erop bewaard heb. We gaan als eerst alle feitelijke kenmerken opschrijven. Dus als je bijvoorbeeld een pin hebt bewaard met daarop een houten tafel schrijf je niet “mooie tafel” maar “robust houten tafel”. Als je merkt dat je meerdere pins hebt met een bepaald kenmerk dan zet je daar een sterretje voor, deze vind jij blijkbaar heel belangrijk.

Als je dit allemaal gedaan hebt voor al je pins op je bord gaan we de kenmerken groeperen op ruimte. Dus bijvoorbeeld alles omtrent de omgeving bij elkaar, alles omtrent de woonkamer bij elkaar, etc. Het handigst is om hier een lijstje van te maken.

Nu gaan we naar een specifieke ruimte op ons lijstje en vergelijken we onze huidige situatie met de kenmerken die we van ons droomhuis hebben opgeschreven. Vervolgens gaan we opschrijven hoe we een kenmerk van ons lijstje kunnen toepassen op de ruimte.

Een voorbeeld: Je bent in de badkamer en je hebt het kenmerk “natuurlijk licht” opgeschreven. Je eigen badkamer heeft geen raam. Een raam in je huidige badkamer plaatsen is geen mogelijkheid. Maar kijk eens naar de verlichting. Wat als we dat (vaak) gelige licht in de badkamer vervangen voor wit licht? Waardoor het veel meer op natuurlijk licht gaat lijken, precies wat je zo mooi vond aan je pins.
Je schrijft dus nu op een nieuw lijstje: Badkamer: lampen vervangen door lampen met wit licht.

Op deze manier gaan we ons hele lijstje af en schrijven we een nieuw lijstje met allemaal doelen.

Kijk nog eens goed naar je lijstje, je hebt nu een heel lijstje met specifieke doelen die je kunt toepassen op je eigen huis, je eigen leefomgeving, gebaseerd op dat Pinterest bord met je dromen. Het ligt in een keer veel meer binnen handbereik.

En nu aan de slag om die doelen te realiseren!

Blogs die je misschien ook leuk vindt:​

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *