Je hoort het vaak, besparen op energiekosten door middel van LED verlichting in je huishouden. Maar hoeveel valt er daadwerkelijk te besparen? Door middel van een rekenvoorbeeld willen we je graag overtuigen om de overstap naar LED daadwerkelijk te gaan maken.
De voordelen van LED verlichting
LED verlichting kent vele voordelen. Zo is LED verlichting aanzienlijk zuiniger. Een 35W halogeenspot, die je vindt in inbouwspots, wordt vervangen door een 3,7W LED spot. Een besparing van zo’n 90% dus! Verder is de levensduur van een LED lamp vele malen langer. Dit houdt in dat je LED lamp veel langer mee gaat dan een gloeilamp! Een ander veilig voordeel van een LED lamp is de warmteontwikkeling. Of juist, het gebrek eraan. Een LED lamp wordt namelijk veel minder warm dan een gloeilamp en is hierdoor dus aanzienlijk veiliger.
Hoeveel zuiniger is LED nu daadwerkelijk?
Zoals hierboven vermeld scheelt een LED spot bijna 90% op je energielasten. Ook andere lampen zoals lampen boven de eettafel schelen bijna 90% qua energieverbruik. Een 40W gloeilamp vervang je namelijk vaak door een 4W LED lamp. Laten we uitgaan van een veilige besparing, voor huishoudens, van zo’n 80%.
Wat scheelt LED verlichting per maand qua energie?
We hebben de besparing in procenten. Maar hoeveel scheelt het nu echt in euro’s? Stel je hebt 10 inbouwspots en 5 losse lampen (met schroefdraad). Per inbouwspot bespaar je circa 30W en per losse lamp ook nog eens zo’n 35W. Per uur bespaar je dan 475W. Voor 1000W energie betaal je zo’n 60 eurocent. Deze overstap scheelt je dan 30 eurocent per uur dat de lampen branden. 5 uur per dag, 30 dagen per maand levert je een besparing op van 45 euro per maand! Dit is waarschijnlijk meer dan je had verwacht, toch?
Snel terugverdiend
Wees eerlijk, het voordeel is groter dan je had verwacht toch? Laten we zuinig zijn op energie en samen de wereld wat groener maken. Kies daarom snel een LED lamp die bij jouw huishouden past en start met besparen!
Enkele tips voor LED in jouw huis
Ga je over op LED? Kies dan voor warm wit licht. Dit is te herkennen aan de kleurcode op de verpakking. 2700K is een warme kleur voor bijvoorbeeld LED spots. Voor warme sfeerverlichting kun je kiezen voor een warmere tint. Zoek dan naar een kleurcode van bijvoorbeeld 2200K. Hoe hoger de kleurcode, hoe kouder het licht. 6000K is bijvoorbeeld koud daglicht wat neigt naar blauw. Maak je gebruik van een dimmer? Om LED lampen te dimmen heb je een LED dimmer nodig. Een goede dimmer is de dimmer van LuxeLED. Deze is te verkrijgen via een installateur bij jou in de buurt.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:
Waarom een sedumdak je zonnepanelen zo goed koelt
Wanneer je jouw woning wil verduurzamen, denk je al gauw aan zonnepanelen. Net als veel andere Nederlanders leggen we ons dak vol met panelen om op een groene manier energie op te wekken en te verbruiken. Maar naast dat je het dak kunt benutten met zonnepanelen, kun je op het dak ook een sedumdak laten
Gastblog: Hoe om te gaan met energieverbruik
Hoe om te gaan met energieverbruik is tegenwoordig een hot item. Fossiele brandstof wordt steeds schaarser en de prijzen rijzen de pan uit. Besparen, duurzaam en groene energie wordt steeds belangrijker. In deze gastblog deelt Elsa da Silva van seizoenenblog haar tips om energie te besparen. Meten Om te weten hoe en waar je op
Energie besparen met kinderen
In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het nooit te vroeg om kinderen te betrekken bij het nemen van verantwoordelijkheid voor onze planeet. Een geweldige manier om dit te doen, is door hen te leren over energiebesparing. Niet alleen draag je bij aan een groenere toekomst, maar je kunt ook waardevolle