De noodzaak van energie besparen is duidelijk, maar waar begin je? In deze blog ga ik je meer uitleggen over de trias energetica.
Trias Energetica
Wat is de trias energetica? De Trias energetica is een strategie, bedacht door de universiteit van Delft, om energiebesparende maatregelen te nemen op een manier dat ze efficiënt samenwerken.
Je ziet hierboven de driehoek staan. De basis is het grootste gedeelte van de driehoek en ook belangrijkste deel: beperk de energievraag. Daarna stap 2: gebruik energie uit hernieuwbare (duurzame) bronnen. Hierbij zou je kunnen denken aan zonnepanelen, of een warmtepomp.
De laatste stap, het kleinste deel van de driehoek, is gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt. Natuurlijk zien we die het liefst helemaal verdwijnen. Maar mocht er bijvoorbeeld na het doorlopen van stap 1 en 2 toch nog een beetje gas in de woning nodig zijn, gebruik dan zuinige apparatuur die voorzichtig en zuinig omspringen met die fossiele brandstoffen.
Veel gemaakte fouten
Een heel veel gemaakte fout is dat veel mensen de neiging hebben om stap 1 over te slaan en meteen te kijken naar stap 2: denk aan het plaatsen van een warmtepomp bijvoorbeeld. Mede door de subsidies die je daarvoor kunt krijgen. Maar ze slaan echt een ontzettend belangrijke stap over.
Een voorbeeld: wanneer je meteen aan de slag gaat met een warmtepomp te laten installeren, zonder eerst te kijken naar de isolatie van je woning, heeft je woning een grotere warmtevraag. Hierdoor heb je een grotere en duurdere warmtepomp nodig. En daarnaast verbruikt die warmtepomp ook meer stroom. Wanneer je eerst met de isolatie aan de slag zou zijn gegaan had je ook uit de voeten gekund met een kleinere warmtepomp.
Beperk de energievraag
Bij stap 1 beginnen dus: beperk de energievraag. Je kunt hier aan verschillende maatregelen denken. Zoals maatregelen om de warmte in de winter beter binnen te houden, zodat je minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen, maar ook aan maatregelen die zorgen dat je minder stroom gaat gebruiken. Ook kun je onderscheid maken tussen maatregelen die je moet laten uitvoeren, zoals spouwmuurisolatie, en maatregelen die je zelf kunt uitvoeren, zoals het plaatsen van radiatorfolie. Vaak kun je zelf veel meer maatregelen nemen dan je zelf denkt! Zoals je huidige platte dak extra isoleren.
Ook zelf aan de slag met het beperken van je energievraag op een leuke en makkelijke manier? In het online programma Makkelijk energie besparen in huis ga je stap voor stap zelf aan de slag en leer je alle ins en outs van een gecertificeerd energiecoach.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:
Wanneer is de beste tijd van het jaar om te beginnen met energie besparen?
Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook aanzienlijk helpen bij het verlagen van je energierekening. Maar wanneer is eigenlijk de beste tijd om te beginnen met bewust om te gaan met je energieverbruik? Het goede nieuws is dat je op elk moment van het jaar kunt starten, en er zijn zelfs
Besparen op energie met LED verlichting
Je hoort het vaak, besparen op energiekosten door middel van LED verlichting in je huishouden. Maar hoeveel valt er daadwerkelijk te besparen? Door middel van een rekenvoorbeeld willen we je graag overtuigen om de overstap naar LED daadwerkelijk te gaan maken. De voordelen van LED verlichting LED verlichting kent vele voordelen. Zo is LED verlichting
Gastblog: Hoe om te gaan met energieverbruik
Hoe om te gaan met energieverbruik is tegenwoordig een hot item. Fossiele brandstof wordt steeds schaarser en de prijzen rijzen de pan uit. Besparen, duurzaam en groene energie wordt steeds belangrijker. In deze gastblog deelt Elsa da Silva van seizoenenblog haar tips om energie te besparen. Meten Om te weten hoe en waar je op