Energie besparen is hip en happening! Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. Er zijn veel makkelijke manieren om energie te besparen. Wij, Dutch Hypocrite, hebben de ultieme lijst van 10 tips voor jou opgesteld. Laten we samen energie besparen en onze ecologische voetafdruk verkleinen!
Bye bye sluipverbruik: hallo besparing!
Wist je dat een apparaat dat in stand-by staat tot wel 75% van zijn energie verbruikt? Dat is niet alleen zonde van de energie, maar ook van je geld! Kijk daarom goed naar apparaten die nog stroom verbruiken, zoals het lampje van je televisie in stand-by modus of de warme telefoonlader zonder telefoon. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Haal de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar om in één keer de stroom uit te schakelen van meerdere apparaten.
LED-verlichting: het lichtpuntje in energiebesparing!
Gloeilampen en halogeenlampen mogen dan goedkoop zijn, maar de energierekening die ze veroorzaken is minder fijn. Vervang ze daarom door LED-lampen. Een LED-lamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. En als kers op de taart gaan ze ook nog eens veel langer mee dan een gloeilamp. Ga je de kamer uit? Vergeet dan niet om het licht uit te doen.
Energiezuinige apparaten zijn slim én goed voor de portemonnee
Is je wasmachine, vaatwasser, koelkast of vriezer aan vervanging toe? Kies dan voor een energiezuinige variant met label A+++. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten. Zuinige apparaten zijn duurder dan minder zuinige varianten, maar het verschil verdien je terug in stroomverbruik. En vergeet niet om op het gebruik te letten. In de zomer kun je je kleding bijvoorbeeld prima drogen op een kledingrek in plaats van in de droger.
Dicht kieren en spleten
Tocht in huis voelt niet alleen oncomfortabel, het zorgt er ook voor dat je de verwarming hoger zet. Hierdoor verbruik je meer energie, maar voelt je huis nog steeds niet aangenaam aan. Een betere oplossing is het dichten van spleten en kieren. Breng bijvoorbeeld tochtstrips aan bij ramen en deuren of kit spleten en kieren in de kozijnen dicht. Zo bespaar je niet alleen energie, maar voelt je huis ook nog eens comfortabel aan.
Isoleren is warm en besparend
Als de kieren en spleten gedicht zijn, kun je nog steeds warmte verliezen in de winter als je huis niet goed is geïsoleerd. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en HR++ dubbel glas zijn allemaal manieren om je huis beter te isoleren en zo warmteverlies te voorkomen. En niet alleen in de winter is isolatie belangrijk, ook in de zomer houdt het je huis koeler. Door goede isolatie blijft de temperatuur in huis namelijk stabieler, waardoor je minder hoeft te stoken of te koelen en dus geld bespaart op je energierekening. Bovendien is isoleren ook nog eens goed voor het milieu, omdat je minder CO2-uitstoot hebt.
Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met deze tips en geniet van een warm en besparend huis. Laten we samen ons steentje bijdragen aan een groenere wereld.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:
Hoe selecteer je echt groene stroom?
Wanneer je zelf geen mogelijkheid hebt om zonnepanelen op je dak te leggen kun je een energiecontract afsluiten bij een leverancier van groene stroom. Op deze manier wordt de stroom die je gebruikt toch opgewekt door zonnepanelen of windmolens. Op deze manier ben je een stuk duurzamer bezig dan als je kiest voor grijze stroom.
Wanneer is de beste tijd van het jaar om te beginnen met energie besparen?
Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook aanzienlijk helpen bij het verlagen van je energierekening. Maar wanneer is eigenlijk de beste tijd om te beginnen met bewust om te gaan met je energieverbruik? Het goede nieuws is dat je op elk moment van het jaar kunt starten, en er zijn zelfs
Gastblog: Hoe om te gaan met energieverbruik
Hoe om te gaan met energieverbruik is tegenwoordig een hot item. Fossiele brandstof wordt steeds schaarser en de prijzen rijzen de pan uit. Besparen, duurzaam en groene energie wordt steeds belangrijker. In deze gastblog deelt Elsa da Silva van seizoenenblog haar tips om energie te besparen. Meten Om te weten hoe en waar je op