energieneutraal wonen

Energieneutraal wonen, wat is dat nu eigenlijk?

Energieneutraal wonen. Je hoort het steeds vaker, maar wat is het nu eigenlijk? In deze blog ga ik je er meer over vertellen.

Definitie van energieneutraal

Energieneutraal wonen is een term die wordt gebruikt om te beschrijven dat een woning over een jaar genomen net zoveel energie produceert als dat het gebruikt. Er is dus geen netto energieverbruik en geen energierekening die betaald hoeft te worden. Om energieneutraal te zijn moet de woning zo gebouwd (of verbouwd) worden dat het energieverbruik geminimaliseerd wordt en dat de resterende energiebehoefte volledig afkomstig is van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of windturbines.

Waarom zou je willen wonen in een energieneutraal huis?

Energieneutraal wonen wordt steeds populairder vanwege de voordelen voor het milieu en de financiële voordelen op de lange termijn. Het kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Een energieneutrale woning is dus een fijn huis dat geen of zeer lage energiekosten heeft. In tegenstelling tot off-grid, waarbij bedoeld wordt dat de woning niet aangesloten is op het net, zoals het waternet of elektriciteitsnet.

Wat heb je nog meer naast energieneutraal wonen?

Naast dat je de term energieneutraal wonen vaak hoort, hoor je ook steeds vaker over een groen huis. En wat wordt er dan daarmee bedoeld?

Een groen huis is een woning die gebouwd (of verbouwd) is met het oog op duurzaamheid, energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Groene huizen hebben een minimale impact op het milieu en zijn ontworpen om de bewoners te voorzien van een gezonde, comfortabele leefomgeving. Hierbij kun je aan allerlei verschillende onderwerpen denken, zoals: het gebruik van duurzame bouwmaterialen, het minimaliseren van het energieverbruik, het gebruik van waterbesparende apparaten, het vermijden van giftige materialen en chemicaliën of een duurzame tuin door het gebruik van inheemse planten en bomen.

Bij Groen Graag helpen we je graag met het realiseren van een fijn energieneutraal/plasticvrij/duurzaam (t)huis. Net waar jij de focus op wilt/kunt leggen. Zo maken we Nederland stap voor stap duurzamer en creëer jij voor jezelf stap voor stap een fijne leefomgeving.

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *