Duurzaamheid hoeft niet ingewikkeld te zijn – juist met kinderen kun je op een speelse en leuke manier bijdragen aan een groenere wereld. Door samen bewust bezig te zijn, leren kinderen al op jonge leeftijd hoe belangrijk het is om goed voor de aarde te zorgen. In deze blog delen we tien duurzame activiteiten die je eenvoudig met je kinderen kunt doen.
1. Knutselen met gerecyclede materialen
In plaats van nieuwe knutselspullen te kopen, kun je samen creatief aan de slag met materialen die je anders zou weggooien. Denk aan wc-rollen, oude kranten en kartonnen dozen. Maak bijvoorbeeld een raket van melkpakken of een poppenhuis van schoenendozen!
2. Planten en tuinieren
Leer kinderen hoe ze hun eigen kruiden of groenten kunnen kweken. Begin klein met basilicum of munt in de vensterbank, of maak samen een mini-moestuin in de tuin of op het balkon.
3. Natuurspeurtocht
Ga naar buiten en ontdek de natuur! Maak een lijst met dingen die jullie kunnen zoeken, zoals verschillende bladeren, insecten of vogels. Een speurtocht maakt een gewone wandeling extra spannend en leerzaam.
4. Upcyclen van oude kleding
Heeft je kind een T-shirt dat niet meer past of een spijkerbroek met een gat? Geef oude kleding een tweede leven door er een tas, knuffel of patchwork van te maken. Dit leert kinderen dat kleding niet zomaar weggegooid hoeft te worden.
5. Samen koken met restjes
Leer kinderen bewust omgaan met voedsel door samen gerechten te maken van restjes. Maak bijvoorbeeld een soep van overgebleven groenten of bak bananenbrood van rijpe bananen.
6. Zelf natuurlijke schoonmaakmiddelen maken
Laat kinderen helpen met het maken van eenvoudige, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Een mix van azijn, water en citroen werkt perfect als allesreiniger en is een leuke proef om samen uit te proberen.
7. Spelen met tweedehands speelgoed
Bezoek samen een kringloopwinkel of organiseer een speelgoedruil met vriendjes. Zo leren kinderen dat tweedehands spullen net zo leuk kunnen zijn als nieuwe!
8. Creatief met herbruikbare materialen
Laat kinderen experimenteren met duurzame materialen zoals bijenwasdoeken, herbruikbare rietjes en stoffen zakjes. Ze zullen ontdekken hoe makkelijk het is om minder afval te produceren.
9. Samen afval rapen
Maak een spelletje van afval rapen in de buurt of in het park. Kinderen leren zo spelenderwijs over zwerfafval en hoe belangrijk het is om de natuur schoon te houden.
10. Documentaires kijken over duurzaamheid
Wil je op een ontspannen manier het belang van duurzaamheid bespreken? Kijk samen naar inspirerende kinderprogramma’s bij Groen Graag, zoals de serie Koos en Moos over ontbossing of het Bijenjournaal over biodiversiteit. Zo leren kinderen spelenderwijs over de wereld om hen heen.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Van babykamer naar dreumeskamer zónder nieuwe spullen
Emma is ondertussen alweer 14 maanden! Ze is totaal geen babytje meer, kan al flink lopen en pakt alles wat binnen handbereik ligt. Haar kamertje was daarin tegen nog precies het zelfde als van dat kleine babytje wat ze eerst was. Als we boven gingen spelen dook ze ook meteen

Duurzame kinderkleding: Hoe kleed je je kind zo duurzaam mogelijk aan?
Iedere ouder zal het beamen: je hebt twee keer met je ogen geknipperd en je kind is alweer ergens uitgegroeid. Je blijft maar kleding kopen! In deze blog ga ik je meer vertellen over duurzame kinderkleding, naakt laten rondlopen is ook zo wat 😉 Tweedehands kinderkleding Zeker de eerste maanden

Gastblog: Mijn ervaring met Bamboozle luiers van Totsbots
Mijn naam is Mirjam Hart en ik ben moeder van 3 kinderen. Pas bij mijn zwangerschap van onze jongste dochter ben ik mij gaan verdiepen in wasbare luiers. Achteraf zo zonde, want ze zijn ons heel goed bevallen. En we hadden heel wat geld kunnen besparen als we die switch