Wat is tarwestro plastic en is het fijn in gebruik?

tarwestro plastic

Bioplastic, composteerbaar plastic, tarwestro plastic, suikerriet plastic – er lijken steeds meer verschillende soorten plastic op de markt te komen die beloven milieuvriendelijk te zijn. Maar zijn ze echt zo groen als ze beweren? In deze blog gaan we dieper in op tarwestro plastic.

Tarwestro plastic: Een duurzaam alternatief?

Tarwestro plastic, ook wel wheat straw plastic genoemd, is een type bioplastic dat gemaakt wordt van tarwestro, het overgebleven materiaal na de oogst van tarwe. Tarwe is een van ’s werelds meest geteelde gewassen en wordt jaarlijks geoogst. Het gebruik van tarwestro als grondstof betekent dat er geen extra land of middelen nodig zijn voor de productie ervan.

Daarnaast is het een groot voordeel dat tarwestro plastic composteerbaar is. Dit betekent dat wanneer het wordt weggegooid en terechtkomt in een industriële composteerinstallatie, het kan worden afgebroken tot organisch materiaal dat kan worden gebruikt om de bodem te verbeteren. Dit draagt bij aan het verminderen van afval en het ondersteunen van een circulaire economie.

Hoe wordt het gemaakt?

Het tarwestro, een bijproduct van de tarweoogst, wordt gemalen tot een verfijnde, poederachtige substantie. Dit tarwestropoeder wordt vervolgens vermengd met bioplastics zoals PLA (polymelkzuur) en PHA (polyhydroxyalkanoaat). Het resultaat is een materiaal dat zowel robuust als buigzaam is.

Producten van tarwestro plastic

Usables is een van de merken die producten verkoopt gemaakt van tarwestro plastic. Handig om bijvoorbeeld mee te nemen op vakanties, picknicks of mee te geven aan de kinderen naar school voor het eten van fruit.

Ik heb twee verschillende besteksets getest en een set rietjes met een beschermhoesje. De producten werden snel geleverd, en een paar dagen later konden ze al mee naar een festival.

Ik hoor vaak dat mensen het eten met een bamboe bestekset (die je ook vaak in handige meeneemdoosjes ziet) niet lekker vinden smaken, maar daar heb je bij dit bestek totaal geen last van! En natuurlijk, niet onbelangrijk: je kunt de producten gewoon makkelijk schoonmaken (het mag zelfs in de vaatwasser!) en hergebruiken.

Floris en Emma zijn grote fans van de rietjes! De koker met rietjes zit nu standaard in mijn tas. Als we ergens iets gaan drinken, gebruiken ze deze rietjes in plaats van de papieren rietjes die je nu in veel horecagelegenheden krijgt (en die Emma na een paar tellen al stuk heeft gekauwd en gesabbeld).

Kortom, op deze manier besparen we het gedoe met de papieren rietsen én besparen we afval (wel dan natuurlijk van te voren aangeven bij de bediening dat ze geen rietjes nodig hebben 🙂 ) . O, en na gebruik hoef ik ze ook niet eerst schoon te spoelen op de wc, maar kan ik ze gewoon vies in het hoesje doen en thuis rustig schoonmaken zonder dat mijn tas onder de appelsap zit, dat maakt mij er ook meteen blij mee 🙂 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Afval scheiden

Door afval goed te scheiden kunnen producten gerecycled worden en daardoor kunnen we grondstoffen besparen voor het maken van nieuwe

Read More »