duurzaam verbouwen

Zo duurzaam mogelijk verbouwen, hoe pak je het aan?

Nieuwe badkamer, nieuwe keuken, likje verf, iedereen met een koopwoning weet dat er altijd wel wat te doen is in huis. Bij veel verbouwingen gaan materialen verloren die eigenlijk nog in prima staat waren, zonde toch? In deze blog gaan we kijken hoe je zo duurzaam mogelijk kunt verbouwen.

Wrappen

In plaats van een hele nieuwe keuken of badkamermeubel te laten plaatsen kun je ook je huidige kastjes (laten) wrappen. Over je huidige keukenkastjes wordt dan een interieurfolie aangebracht, wat zorgt voor een compleet nieuwe look. 

Zo min mogelijk slopen

Ga je het toch echt vervangen? Door zo min mogelijk te slopen bij een verbouwing kunnen de spullen hergebruikt worden. Zo staat bijvoorbeeld in onze schuur de oude keuken, die kunnen we nu mooi gebruiken als opslagkasten. Maar mocht je de materialen zelf niet meer kunnen gebruiken zijn er misschien wel andere mensen die er heel blij mee zijn. 

Onze badkamer

Twee jaar geleden ging bij ons in de badkamer het bubbelbad kapot, lek. Al is de badkamer niet helemaal onze stijl, hij zat er al in toen we het huis kochten, de rest was nog helemaal goed. Twee jaar lang stond er een kapot bad in de badkamer, tot we een aantal maanden geleden besloten het toch te willen aanpakken, op een zo duurzaam mogelijke én voordelige manier mogelijk. 

Hergebruik van materialen

Natuurlijk hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk materialen te kunnen hergebruiken of tweedehands aan te schaffen. Zo kon het frame gemaakt worden van latten hout die mijn oom nog had liggen. Heel fijn dus dat hiervoor geen nieuw hout gekocht hoefde te worden. Anders hadden we gekozen voor vurenhouten balken met het FSC keurmerk.

De tegels hadden we zelf nog liggen van het toilet. Extra leuk dus dat de tegels nu ook in de badkamer terug komen en het toilet en de badkamer toch wat beter bij elkaar passen. 

Het bad konden we tweedehands overnemen. Hij was nog helemaal nieuw, maar was gekocht door iemand waarbij achteraf de maat niet goed bleek te zijn en het bad niet meer terug gebracht kon worden. 

Nieuwe materialen

Het enige wat we aan nieuwe materialen nodig hadden waren platen om aan het frame te monteren, om die vervolgens te betegelen, en kit. Natuurlijk scheelde dit enorm in de kosten. 

Of ik niet in de verleiding kwam om de hele badkamer te willen veranderen? Zeker! Zo zag ik laatst een badkamer die heel mooi was afgewerkt met cortenstaal, wat een hele luxe uitstraling gaf. Maar desalniettemin ben ik ontzettend blij met onze badkamer, nu mét werkend bad 🙂 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *