Groen huis

Wat is een groen huis?

Je hebt het vast al vaker gehoord: een groen huis. Wat is een groen huis precies? En wat is het verschil met een energieneutraal huis? Daar ga ik je in deze blog alles over vertellen. 

De definitie van een groen huis

Een groen huis is een woning die ontworpen en gebouwd is met het oog op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Dit betekent dat het huis zoveel mogelijk gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen en dat het ontwerp en de bouwmaterialen zo min mogelijk impact hebben op het milieu.

Het hebben van een groen huis heeft verschillende voordelen. Als eerste heeft het een positieve impact op het milieu. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en duurzame bouwmaterialen, wordt de CO2-uitstoot verminderd en wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd. Dit is belangrijk omdat de uitstoot van broeikasgassen een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering.

Daarnaast, en zeker niet minder belangrijk, heeft een groen huis voordelen voor de bewoners. Zo kan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen de energierekening verlagen en de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren.

Wat is het verschil tussen een groen huis en een energieneutraal huis?

Een groen huis en een energieneutraal huis zijn twee termen die vaak worden gebruikt om te beschrijven hoe duurzaam en milieuvriendelijk een woning is. Toch is er wel een verschil tussen beide termen.

Hierboven heb je al kunnen lezen wat er onder een groen huis verstaan wordt. Een energieneutraal huis daarentegen is een woning waarin de energiebehoefte volledig wordt gecompenseerd door zelf opgewekte duurzame energie. Dit betekent dat het huis evenveel energie opwekt als het verbruikt, waardoor het huis volledig onafhankelijk is van het energienetwerk. Een energieneutraal huis kan bijvoorbeeld gebruikmaken van zonnepanelen, windturbines, geothermische verwarming en andere energiebesparende technologieën.

Kort gezegd, een groen huis houdt rekening met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in het algemeen. En een energieneutraal huis is specifiek gericht op het verminderen van de energievraag en het compenseren van de energievraag met duurzame energiebronnen.

Werken aan je eigen groene huis

Ook in een bestaande woning zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je huis te vergroenen. En dan bedoel ik dus niet het toevoegen van planten 😉 Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van plastic in huis en het vervangen van toxische stoffen door natuurlijke alternatieven. Met een lidmaatschap bij Groen Graag krijg je de tools en kennis om jouw leefomgeving stap voor stap te verduurzamen. Zo creëer je stap voor stap een gezond, groen huis voor jezelf, je gezin en de aarde.

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *