Waarom zou je überhaupt willen verduurzamen?

Waarom zou je willen duurzamen? Je bent altijd duurder uit en je zet in je eentje echt geen zoden aan de dijk, toch? In deze blog wil ik je graag meenemen in de denkwijze om voor duurzaamheid te kiezen. Zodat bij jou de vraag niet langer wordt òf je wilt verduurzamen maar hoe?

Geld besparing

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om te willen verduurzamen. Een veel genoemde redenen is om geld te besparen. Heeft het dan zin om bij alles door te rekenen wat je uiteindelijk door de verduurzaming bespaart? Nee, zeggen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze voerden een onderzoek uit waarbij ze twee groepen mensen een bandenspanningcheck aanboden. De ene groep werd verteld dat dat goed was voor het milieu en de andere groep werd verteld dat ze ermee geld bespaarden. De eerste groep bleek veel gemotiveerder om de check uit te voeren dan de tweede groep.
Uit hun onderzoek kwam naar voren dat geld vaak toch niet de hoofdreden is. 

De aarde

Als we kijken naar de aarde dan is er één hele grote reden om voor duurzaamheid te kiezen: Er moet iets gebeuren, we kunnen niet anders.

Er zijn verschillende websites waar je kan testen hoeveel “aardbollen” je gebruikt met je manier van leven. Ook op de website van het Wereld Natuur Fonds. Volgens het Wereld Natuur Fonds haalt de gemiddelde Nederlander een 3,3. Dus dat betekent wat we per persoon 3,3 aardbol nodig hebben voor onze manier van leven. Dat is natuurlijk veel te veel.

Daarnaast was het op zaterdag 22 augustus 2020 Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day is de dag dat we zoveel van de aarde hebben verbruikt als de aarde in 1 jaar kan vernieuwen. Dit wordt gerekend vanaf 1 januari. De rest van het jaar maken we gebruik van de reserves van de aarde. Earth Overshoot Day was in 1974 het voor het laatst in december en nu dus al in augustus. Terwijl we nog nog 4 maanden moeten! En dan hebben we het in 2020 nog beter gedaan dan 2019, toen was het al op 29 juli.

Ook zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor iedereen steeds meer voelbaar. Zo hebben we in de zomer extreem warme periodes en minder koude winters. In Amerika, Canada en Australië hebben ze steeds meer last van bosbranden.

Persoonlijke redenen

En dan kun je natuurlijk ook nog een tal van persoonlijke redenen bedenken. Zoals iets willen terug doen voor de medemens die betrokken is bij het productieproces van jouw spullen/prodcuten of iets willen doen tegen dierenleed.

En het punt dat je geen verschil zou maken in je eentje? Hoe kom je erbij dat je alleen bent? Volgens het CBS telde we op 1 januari 2019 in Nederland ruim 7,8 miljoen huishoudens. Als al die huishoudens 1 shampoofles per jaar zouden besparen hebben we het wel over 7,8 miljoen plastic flessen. Dus wat is nou één shampoo fles? Het gaat er niet om wat je allemaal niet lukt, het gaat erom wat er wel lukt. Wil je bijvoorbeeld wel graag je zelfde gezichtscrème (in plastic tube) houden maar wel je shampoo in plastic fles inruilen voor een shampoo bar? Super! Dan bespaar je op jaarbasis toch weer een aantal plastic flessen! Miljoenen wereldverbeteraars, die met hun kleine veranderingen bij elkaar opgeteld iets groots en machtigs teweeg brengen, daar wil je toch een onderdeel vanuit maken?

Je hoeft maar één zin in je oren te knopen: Alles wat je doet is goed.

En voor jou? Wat is jou reden om voor duurzaamheid te kiezen? Laat het mij weten, via de reacties of per email, en de leukste reacties beloon in met een gratis lidmaatschap voor het Groen Huis Detox programma!

Blogs die je misschien ook leuk vindt:​

2 gedachten over “Waarom zou je überhaupt willen verduurzamen?”

  1. We kunnen niet langer doorgaan zoals we het tot nu toe hebben gedaan. Denken dat je in je eentje geen verschil kan maken gaat inderdaad niet helpen als iedereen dat denkt. Gelukkig lijken steeds meer mensen zich bewust te worden van de gevolgen van onze consumptiemaatschappij. Elke persoon die zich aansluit is in mijn beleving waardevol en kan op zijn/haar beurt wellicht weer anderen bewuster maken van het dagelijkse doen en handelen.
    De huidige pandemie is denk ik een heel mooi voorbeeld van een ernstig gevolg veroorzaakt door menselijk handelen. Grenzen tussen mens en dier vervagen en werelden die niet in elkaar zouden moeten overlopen doen dat nu dus wel. De bosbranden in Australie zijn daar ook een goed voorbeeld van. Hoe meer grond wij ontginnen en hoe meer kaalslag, hoe meer we dergelijke nare effecten kunnen verwachten. We kunnen niet alleen de wereld veranderen. Je kunt wel bij jezelf beginnen. Ik doe graag mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *