tips over hoe voedsel langer bewaren

Voedsel langer bewaren met alledaagse potten die je al in huis hebt

In Nederland verspillen we jaarlijks gemiddeld zo’n 34 kilo voedsel en 45 liter drank per persoon. Dat is zonde. Een van de voornaamste redenen voor verspilling is dat producten niet lang genoeg houdbaar blijven. In deze blog vertel ik je hoe je eten en drinken kunt bewaren op een manier waardoor het wel 5 keer langer houdbaar is dan normaal.

Vacumeren

Door voedsel vacuüm te verpakken, blijft het aanzienlijk langer goed, tot wel 5 keer zo lang. Dit komt doordat vacumeren ofwel lucht uit de verpakking verwijderen, het oxidatieproces vertraagt. Micro-organismen groeien minder snel omdat ze minder in aanraking komen met lucht, waardoor jouw eten en drinken langer vers blijft. Dit geldt voor vrijwel alle soorten voedsel en drank.

Maar hoe pak je dat aan? Het is heel eenvoudig met de producten van Airtender. Het enige wat je nodig hebt is de Lid Punch, Nanostopper en de Airtender vacuümpomp.

Herbruikbare glazen potten

Een voordeel van dit systeem is dat je geen nieuwe bakjes hoeft aan te schaffen. Je kunt gewoon glazen potjes met een metalen deksel hergebruiken. Hoewel glas goed gerecycled kan worden, vergt het vervoer en het omsmelten ervan veel energie. Door de potjes zelf opnieuw te gebruiken, maak je een duurzamere keuze!

Aan de slag!

Het gebruik van de producten van Airtender is simpel. Eerst maak je een gat in de deksel met de Lid Punch. Dit doe je door eerst een klein gaatje te maken met de punt van de Lid Punch en daarna de twee onderdelen van in elkaar vast te draaien tot je 3 klikjes hoort. Vervolgens plaats je de Nanostopper in het gat. Daarna draai je de deksel stevig op het potje en je gebruikt de vacuümpomp om het vacuüm te creëren. Wanneer je het plopgeluid hoort, weet je dat er voldoende vacuüm in de pot is ontstaan waardoor je eten en drinken tot 5x langer vers kunt bewaren. In deze video laat Airtender het stap voor stap zien. 

Voor een wijnfles heb je de Lid Punch niet nodig. Je plaatst de Nanostopper direct op de fles en gebruikt weer de vacuümpomp tot je het plopgeluid hoort. Op deze manier blijft de wijn niet alleen langer houdbaar, maar je kunt hem ook lekvrij bewaren, bijvoorbeeld liggend in de koelkast. Dat is nog een extra voordeel!

Weckpotten in de kast staan?

Heb je toevallig nog weckpotten in de kast staan? Sinds kort heeft Airtender namelijk een nieuw product, een vacuümdeksel voor beugelpotten! Deze deskel plaats je op de beugelpot en opnieuw kan je met de Nanostopper en de vacuümpomp de pot vacumeren. De beugelpot kan je vervolgens op de gebruikelijke manier afsluiten met de beugel. Wanneer je de weckpotten gebruikt voor fermenteren of infuseren, gaat dit proces met de producten van Airtender ook nog eens sneller!

Ook zin om aan de slag te gaan met de producten van Airtender? Je kunt ze hier vinden. Ben je lid van Groen Graag? Dan vind je in de online omgeving een exclusieve kortingscode!

Blogs die je misschien ook leuk vindt: