regen- en hitte bestendige tuin

Hoe maak je je tuin regen- en hittebestendig?

Het klimaat verandert en dat merk je al in je eigen tuin: periodes van extreme droogte wisselen elkaar af met extreme regenval. Het resultaat? De ene periode verdorren je planten en de andere periode staat je tuin onder water. In deze blog bespreken we een aantal maatregelen die je kunt nemen om je tuin regen- en hittebestendig te maken. 

Tegels eruit

Deze kan je bijna, door alle aandacht die deze maatregel krijgt, niet ontgaan zijn: door je tuin minder te betegelen kan het regenwater beter de grond in trekken en wordt je tuin koeler (doordat tegels warmte vast houden). Idealiter is je tuin in ieder geval minder dan 50% betegeld, maar minder mag natuurlijk altijd 😉 

Waterdoorlatende bodembedekkers

Wanneer je de tegels uit je tuin hebt gehaald en lekker veel groen hebt gepland heb je natuurlijk nog steeds een pad nodig om van je ene kant van je tuin bij (bijvoorbeeld) de schuur te komen. Gebruik hiervoor een bodembedekker waar je wel gewoon op kunt lopen maar die ook goed water doorlaat. Ook dit kun je gewoon online bestellen. Ik zelf kwam uit op Amagard.com. Hier kun je allerlei soorten tuinproducten kopen zoals boomschors of grind.

Plaats geschikte planten

Het is verstandig om op de weersverandering te anticiperen door geschikte planten te plaatsen, op de plekken waar bijvoorbeeld eerst tegels lagen 🙂 Planten die bijvoorbeeld tegen langere periodes droogte kunnen. Daarnaast zorgt de schaduw van hogere bomen en struiken ook meteen weer voor afkoeling in je tuin. 

Regenton of regenwaterschutting

Een regenton of regenwaterschutting (waar je nog veel meer water in kwijt kunt) draagt bij aan de ontlasting van het riool. Door hem aan te sluiten met een vulautomaat op de regenpijp voorkom je dat de regenton overloopt. Wanneer je regenton vol is loopt het water automatisch naar het riool. In sommige gemeentes zijn hier subsidiemogelijkheden voor, deze kun je hier gemakkelijk controleren. 

Slim bewateringsysteem

Door ’s nachts te sproeien verdampt er minder water, maar we snappen best dat je geen zin hebt om daar midden in de nacht voor je bed uit te komen. Met een slim bewateringssysteem kun je dat helemaal automatisch instellen. En daarnaast gebruik je ook minder water doordat je het heel precies kunt instellen. Deze systemen zijn ook beschikbaar om aan te sluiten op een regenton of regenwaterschutting. 

Plaatsen van een groen dak

Heb je een plat dak? Dan kun je gemakkelijk zelf aan de slag met het aanleggen van een groen dak. Een groen dak heeft als voordeel dat de ruimte onder het dak minder warm wordt in de zomer en dat er minder water naar het riool stroomt. Zelf aan de slag met een groen dak? Check ook zeker even of je in aanmerking komt voor subsidie. 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *