Kun je iets anders met je oude bakolie dan weggooien?

Het gebeurt vaak genoeg dat je nog na het bakken een beetje bakolie in je pan hebt. Of je moet een potje zongedroogde tomaat afgieten. Wat doe je met de olie? Kun je oude bakolie alleen maar weggooien? In deze blog deel ik graag een leuk en duurzaam alternatief! 

Oud bakolie

Helaas gebeurt het nog erg vaak dat restjes oude bakolie in de gootsteen of de wc worden gegooid. Hierdoor kunnen er ontstoppingen ontstaan, het riool slipt langzaam dicht van alle olie dat aan de rioolbuis blijft plakken. 

Maar wat moet je er dan mee doen? Kleine restjes kun je uit de pan vegen met, bijvoorbeeld, een keukenpapiertje en het in de gft-bak gooien. Maar wat doe je bij grotere hoeveelheden zoals wanneer je in een laagje olie iets gefrituurd hebt of een potje hebt afgegoten? Milieu Centraal raadt aan het in een oude verpakking, zoals een oliefles of melkpak te gieten en het in te leveren bij een verzamelpunt. Bij de milieustraat bijvoorbeeld. Op deze manier kan er biodiesel van gemaakt worden. Is er geen verzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook in een oude verpakking in de restafvalbak gooien. Maar zijn dat je enige mogelijkheden?

Zeker niet! Je kunt er namelijk ook een geurkaars van maken! Ontzettend leuk en makkelijk om te doen en op deze manier heb je er zelf ook nog plezier van. 

The greatest candle in the world

The greatest candle in the world is een bedrijf in Portugal dat een speciaal poeder maakt waarmee je je oude bakvet omtovert in een geurkaars. Enige wat je hoeft te doen is de olie te verwarmen in de magnetron en het poeder erbij te gooien. Eventueel kun je het ook nog mengen met kleurstof, zo kun je hem helemaal naar jouw eigen wensen maken. Het poeder is verkrijgbaar in verschillende geuren, zoals: jasmine wonder, apple gourmet en clove & cinnamon. Je kunt dit doen met elk plantaardige bakolie, en het maakt ook niet uit wat ermee gedaan hebt. Al heb je friet of oliebollen gebakken, je ruikt er naderhand echt helemaal niets meer van! 

Zelf heb ik het nu een aantal keer gedaan en vind ik het erg leuk om te doen! In onderstaan filmpje laat ik je stap voor stap zien hoe het werkt. Ook verkoop ik in mijn webshop een pakketje waarmee je lekker zelf mee aan de slag kunt, deze vind je hier

Overtuigd? Voorkom dat je je oude bakolie moet weggooien en ga lekker aan de slag met het maken van geurkaarsen

 

Wat doe jij nu als je oud bakolie over hebt? 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *