Wat hebben minimalisme en duurzaamheid gemeen?

Minimalisme, je hoort er tegenwoordig steeds meer over. In deze blog vertel ik je graag meer over wat minimalisme en duurzaamheid met elkaar gemeen hebben.

Documentaire “Minimalism: A documentaire about the important things

Hij staat al een tijdje op Netflix maar als je hem nog niet gezien hebt is dat echt een aanrader, de documentaire “Minimalism: A documentaire about the important things”. Ik had hem al een keer eerder gekeken maar heb hem recent nogmaals gekeken. En weer verbaasde ik mij over de wereld die zij schetsen, misschien schaamde ik mijzelf zelfs wel een beetje.

De documentaire laat een schrijnend beeld zien in wat voor wereld we leven. De beelden van stromen mensen die staan te dringen aan het hek voor de winkel open gaat. Beelden van mensen die vechten om producten te bemachtigen. De documentaire had een duidelijke boodschap: We zijn te materialistisch. En op een andere manier zijn we niet materialistisch genoeg, we geven ook weer niet écht om die spullen.

Beelden uit de documentaire “Minimalism: A documentaire about the important things”

Bij het zien van zo’n documentaire, en vooral die beelden, ik heb hierboven een aantal foto’s geplaatst, denk ik altijd dat dat iets typisch Amerikaans is. Hier in Nederland hebben we dat niet. Maar is dat ook echt zo?

Alleen in Amerika?

Een snelle zoekactie leverde een ander beeld op.

Opent er ergens een nieuwe Primark winkel? Mensen staan in rijen buiten te wachten tot hij open gaat. In Tilburg stonden de mensen zelfs 25 minuten in de rij voor de kassa.

Vechtpartijen dan? Een artikel op NHnieuws van 15 maart 2020 meldt een vechtpartij in de supermarkt waar de politie bij te pas moest komen vanwege toiletpapier.

Een andere snelle zoektocht leidt tot een artikel op de website van Het Parool waarin wordt beschreven dat er mensen 22 uur voor de winkel wachten om de nieuwste iPhone te bemachtigingen…

Is dit dus alleen iets in Amerika? Nee hoor, wij in Nederland kunnen er (helaas) ook wel wat van.

Invloed op het milieu

En al die spullen hebben natuurlijk ook een uitwerking op het milieu. Het kost water, energie en grondstoffen om al die producten te maken, waar dan vervolgens (weer helaas) heel achteloos mee wordt omgaan. Vlekje of gaatje in een shirt? Weg ermee, ik koop wel een nieuwe. Elektrisch apparaat stuk? Repareren is duurder, weg ermee, ik koop wel een nieuwe. Of er is een nieuwe versie van mijn elektrische apparaat beschikbaar? Deze kan echt niet meer, weg ermee, ik moet een nieuwe hebben.

Nieuwe spullen kopen heeft gemiddeld de grootste milieu-impact per persoon. Waarom doen we dat dan zo gedachteloos?

Moet je dan gaan leven als een monnik? Kale, lege ruimtes? Nee hoor, dat is ook zeker niet nodig. Alles begint bij een simpele vraag, voegt dit iets toe aan mijn leven? Word ik hier blij van? Alles wat je hebt zou een doel moeten hebben, of maakt je echt blij. Je zult merken dat je een stuk minder spullen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.

En gelukkig zijn er ook steeds meer bedrijven die tegen de wegwerpcultuur zijn opgestaan en hun steentje bijdragen. Zo kun je bij reBuy terecht voor tweedehands elektrische apparaten (ik schreef er hier ook nog een blog over) die als ze kapot zijn gewoon gerepareerd worden. Bij de Green Mobile kun je terecht voor tweedehands telefoons.

Joshua Fields Millburn sluit de documentaire met de volgende mooie woorden af (in het Engels dan): “Houd van mensen en gebruik dingen want het tegenovergestelde werkt nooit”

Blogs die je misschien ook leuk vindt:​

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *