ervaring wasnoten

Mijn ervaring met wasnoten: Maakt het je kleding schoon?

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn: paar natuurlijke noten in een netje in je wasmachine, schone kleding en na een paar keer wassen gooi je de noten in de gft-bak of je tuin. Maar het bestaat: wasnoten. In deze blog deel ik graag mijn ervaring. 

Probleem regulier wasmiddel

Wat is (milieutechnisch) het probleem met reguliere wasmiddelen? Naast dat wasmiddel vaak in plastic flessen verpakt zit, zitten er helaas vaak ook ingrediënten in die we liever niet de zee in spoelen. Microbeads bijvoorbeeld, kleine deeltjes plastic die niet worden tegengehouden door je wasmachine filter. 

Wat zijn wasnoten? En hoe gebruik je ze?

Wasnoten zijn schillen van de Sapindus Mukorossi-vrucht, deze groeien aan bomen in het Himalaya gebergte. Er hoeft niets aan de schillen worden toegevoegd: wanneer de schil in aanraking komt met water komt er een natuurlijke vorm van zeep vrij. 

In gebruik zijn ze erg makkelijk. Afhankelijk van de hardheid van het water dat bij jou uit de kraan komt doe je het aantal schillen in een katoenen zakje en gooi je die in je wasmachine. Bij heel hard water raden ze .. schillen aan en bij zacht water … Je kunt de schillen 3 keer gebruiken en daarna gooi je ze in de gft-bak of in de tuin. Een kind kan de was doen! 

Mijn ervaring met wasnoten

Zelf was ik alweer een aantal jaar met wasnoten naar tevredenheid. Mijn kleding is schoon en ik vind het zelf prettig dat mijn was niet een hele sterke wasmiddelgeur heeft. We hadden in het begin wat problemen met noteren hoevaak we het zakje met wasnoten nou gebruikt hadden, maar daar hebben we nu een handige oplossing voor: simpelweg een papieren torentje die we bij het terugleggen een cijfer verder draaien. 

Met twee kleine kinderen zitten er natuurlijk vaak vlekken in de kleding. Vlekken, zeker moeilijk verwijderbare vlekken, smeer ik van te voren wel extra in met ossengalzeep. 

Je kleding krijgt geen geur van de wasnoten, zeker als je wasmiddel met parfum gewent bent is dat wel even wennen. Eventueel kun je er een aantal druppels etherische olie aan toevoegen in een geurtje die je zelf lekker vindt, zelf kies ik af en toe voor lavendel. Wel raad ik aan om de was als hij klaar is meteen uit de wasmachine te halen, het gaat als je het wat langer laat liggen snel wat muf ruiken, maar als dat alles is 🙂

Zou jij ook wel wasnoten willen proberen maar wil je niet meteen een grote verpakking aanschaffen? Tracteer jezelf op een leuk duurzaam brievenbuscadeau! In het “Duurzaam schoonmaken” brievenbuscadeau zit, naast andere leuke producten, een zakje met wasnoten om minstens 6 keer mee te wassen. Kun je mooi je eigen mening vormen!

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *