vloerkleed zonder microplastics

Microplastics in huis: Vergeet het vloerkleed niet!

Er komt steeds meer aandacht voor microplastics, en dat is maar goed ook. Er zijn verschillende bronnen van microplastics: Microplastics in verzorgingsproducten, microplastics die ontstaan van verpakkingen, maar er is nog een bron van microplastics in huis die vaak vergeten wordt, en die gaan we in deze blog verder uitdiepen. 

Gevaar van microplastics in huis

Er zijn steeds meer onderzoeken die de gevaren van microplastics kunnen aantonen. Zoals dit recente onderzoek van professor Jaime Ross van de Universiteit van Rhode Island waarin bleek dat microplastics kunnen zorgen voor gedragsverandering. In het onderzoek lijkt het erop dat de microplastics in de hersenen ervoor zorgen dat er minder van het cruciale eiwit GFAP wordt aangemaakt. Een lager GFAP-niveau is gelinkt aan de eerste fases van neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en depressie. Lees hier meer over dit onderzoek. 

Bron van microplastics

Er zijn verschillende oorzaken van microplastics. Soms worden ze actief aan een product toegevoegd, zoals bij sommige verzorgingsproducten helaas het geval is, ze kunnen ontstaan door het uiteenvallen van een groter stuk plastic, maar ze kunnen ook ontstaan door het schuren van een plastic of synthetisch materiaal. Te denken aan voedsel of drinken die in een plastic verpakking zit, maar ook wanneer je over een vloerkleed van synthetisch materiaal loopt. 

Vloerkleed van natuurlijk materiaal

Een vloerkleed van natuurlijk materiaal voorkomt dus het ontstaan van microplastics wanneer je er over loopt. Je kunt dan denken aan een vloerkleed van onder andere wol (ook heerlijk warm voor je voeten in de winter), katoen of jute. Daarnaast hebben natuurlijke vezels vaak ook een langere levensduur waardoor je minder vaak je vloerkleed hoeft te vervangen en verminder je zo de productie van nieuw materiaal.

Zelf koos ik voor dit ronde jute vloerkleed van Tapeso. 

vloerkleed zonder microplastics in huis

Let op: wil je je jute vloerkleed buiten leggen? Daar kan je jute kleed niet tegen! Mocht je echt graag een kleed buiten willen leggen met een jute look, dan hebben ze daar bij Tapeso wel speciale buitenkleden voor, ook een rond buitenkleed mocht je dat graag willen. Echter zijn deze kleden dus niet van jute, want dat kan niet tegen water, maar toch weer synthetisch: Polypropyleen. Polypropyleen staat bekend als een materiaal dat over het algemeen minder microvezels loslaat dan sommige andere synthetische materialen, zoals polyester. Hoewel het dus wel minder vatbaar is voor het loslaten van microvezels dan sommige andere kunststoffen, is het niet volledig vrij van microplastics.

Als lid van Groen Graag krijg je tot 31 maart 2024 10% korting op de kleden van Tapeso. Je vindt de kortingscode in de online leeromgeving. Nog geen lid? Dat word je al voor een eenmalig bedrag van slechts 5 euro! Lees hier alle voordelen! 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *