Hoe zet je die eerste, o zo belangrijke, duurzame stap?

Je eerste duurzame stap blijft je vaak voor hele lange tijd bij. Het zorgde ervoor dat er iets in jou in beweging werd gezet, er ging een switch om. Misschien kan de eerste stap daarom ook wel heel spannend zijn, want wat is belangrijk genoeg om mee te beginnen?

En daarom is het belangrijk om je het volgende te realiseren: het gaat niet om wát je doet maar dát je het doet. 

Na die eerste keer voel je je namelijk triomfantelijk, onoverwinnelijk, het gevoel dat je de hele wereld aan kan. En het vraagt om meer, vanaf nu ligt elke duurzame stap binnen handbereik. Maar hoe zorg je ervoor dat die eerste stap ook daadwerkelijk een succes wordt en niet een mislukking? 

De verschillende stappen

Door niet lukraak ergens aan te beginnen maar bewust ergens voor te kiezen is de kans veel groter dat het ook gaat slagen. Hieronder beschrijf ik de verschillende stappen die je kunt doorlopen zodat jouw eerste duurzame stap zeker een succes gaat worden!

1. Kies iets kleins

Kies een klein en behapbaar doel. Dus, bijvoorbeeld, niet “Vanaf nu gebruik ik geen producten in plastic verpakking in de badkamer” maar “Vanaf nu gebruik ik geen shampoo in plastic verpakking meer”. Die grote doelen komen ook echt nog wel, je eerste doel wil je niet te groot maken zodat je het ook daadwerkelijk gaat halen, en daarna smaakt het naar meer.

2. Maak het concreet

Zoals je al in het voorbeeld zag, wat ik bij het vorige punt gebruikte, maak het niet te wazig maar concreet. Dus, bijvoorbeeld, niet “Ik wil minder vlees/vis eten” maar “Ik wil nog maximaal 2 keer per week vlees/vis eten”. Op deze manier kun je veel beter monitoren of je het doel ook echt haalt.

3. Maak er een gezonde obsessie van

Ga er actief mee aan de slag, dag in dag uit. Voel in je hele lichaam dit je dit tot een succes wil brengen. In het geval van het voorbeeld uit punt 2: ga op zoek naar lekkere vegetarische recepten. Zorg ervoor dat het eten op de dagen dat je geen vlees of vis eet nóg lekkerder is dan je recepten met vlees/vis. En zorg er ook voor dat je op de dagen dat je wel vlees/vis eet je er extra van geniet. Dus niet zomaar een recept kiezen maar vraag jezelf af waar je echt heel veel zin in hebt.

4. Vier je succes

Het is je gelukt: je hebt je eerste duurzame succes behaald! Neem de tijd om er even bij stil te staan, hoe klein je doel ook was, het is je wel mooi gelukt! 

Kun je na het lezen van deze tips niet wachten om aan de slag te gaan? Ik zou het leuk vinden als je in de reacties achterlaat waar je mee aan de slag gaat!

Heb je nog geen idee waar je beginnen? Ik heb verschillende kleine pakketten samengesteld om het verduurzamen leuk en makkelijk te laten verlopen, misschien zit er iets voor je bij! Je vindt ze hier.

 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *