duurzame thee, wat houdt het in?

Duurzame thee, wat houdt dat in?

Duurzame keuzes gaan niet altijd over grote veranderingen of verbouwingen; soms zitten ze juist in de kleine dingen. Neem bijvoorbeeld je dagelijkse kopje thee. Misschien lijkt het een onschuldig ritueel, maar de impact ervan kan groter zijn dan je denkt. In deze blog duiken we dieper in het concept van duurzame thee.

Wat maakt thee duurzaam?

Laten we eerst eens kijken naar wat duurzame thee precies inhoudt. Duurzame thee omvat verschillende aspecten van het productieproces, van de teelt tot aan de verpakking. Hier zijn een paar belangrijke pijlers van duurzame thee:

Milieuvriendelijke teeltmethoden

Duurzame theeboeren kiezen voor biologische teeltmethoden om het gebruik van chemicaliën te minimaliseren en de biodiversiteit te bevorderen. Dit zorgt voor minder vervuiling van bodem en water en een gezondere omgeving voor zowel de mensen die er werken als de mensen die in het gebied wonen.

Eerlijke arbeidsomstandigheden

Een ander belangrijk aspect van duurzame thee is eerlijke arbeidsomstandigheden voor de arbeiders. Dit omvat een eerlijk loon, veilige werkomstandigheden en het recht op vakbondsvorming.

Water- en energieverbruik

Ook wordt er gekeken naar efficiënt water- en energieverbruik tijdens het productieproces. Je kunt dan denken aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waterbesparende technologieën en recycling- en hergebruiksprogramma’s.

Verpakking en transport

En als laatste wordt er ook aandacht besteed aan de verpakking en het transport ervan. Zoals  kiezen voor recyclebare, composteerbare of biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen en proberen lokale distributiekanalen te gebruiken om de CO2-uitstoot te verminderen.

Hoe kun je duurzame thee herkennen?

De volgende stap is natuurlijk het herkennen van duurzaam geproduceerde thee. Voor deze stap vind je hieronder weer een aantal tips: 

Certificeringen

Kijk naar thee met erkende certificeringen zoals Fair Trade, Rainforest Alliance of Organic. Deze labels geven aan dat de thee voldoet aan bepaalde duurzaamheidsnormen.

Transparantie

Kies voor merken die transparant zijn over hun productieproces en de herkomst van hun theebladeren. Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid zullen vaak informatie geven over hun inspanningen op hun website of verpakking.

Lokale en kleine producenten

Overweeg om thee te kopen van kleine producenten. Door bijvoorbeeld je thee te kopen bij een bedrijf die het zelf rechtstreeks inkoopt bij een boer. Op die manier gaan er een hoop tussenschakels van de supermarkt tussenuit. Dit kun je bijvoorbeeld doen door thee te kopen van het bedrijf TEAmwork, dat zelf rechtstreeks handgeplukte biologische theeblaadjes kopen uit Sri Lanka voor een eerlijke prijs. In deze blog lees je meer over TEAmwork. 

Blogs die je misschien ook leuk vindt: