Duurzame kaarsen: waar moet je op letten?

Duurzame kaarsen: Hoe maak je de beste keuze voor jou en het milieu?

Kaarsen zijn niet alleen decoratieve items in ons huis; ze zorgen ook voor sfeer tijdens gezellige avonden. Echter, bij het kiezen van kaarsen is het belangrijk om niet alleen te letten op esthetiek, maar ook op duurzaamheid en gezondheid. In deze blogpost nemen we je mee langs verschillende materialen en overwegingen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor duurzame kaarsen.

Fijnstof en Gezondheidsaspecten

Ongeacht het materiaal waarvan een kaars is gemaakt, komt er bij verbranding fijnstof vrij. Dit kan luchtwegproblemen veroorzaken, vooral voor mensen die hier gevoelig voor zijn. Het is daarom essentieel om de ruimte goed te ventileren tijdens het branden van kaarsen. Ook is de plaatsing van de kaars belangrijk; een wapperende vlam of een kaars die veel walmt, draagt bij aan een hogere luchtvervuiling in de directe omgeving.

Traditionele kaarsen worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van de olie-industrie. Hoewel goedkoop, kunnen paraffinekaarsen schadelijke stoffen uitstoten bij verbranding, zoals tolueen en benzeen.  Daarnaast draagt de productie en verbranding van paraffinekaarsen bij aan de uitstoot van broeikasgassen, waardoor de klimaatverandering wordt verergerd.

Materialen van Kaarsen

Gelukkig zijn er tal van duurzamere alternatieven voor paraffine kaarsen beschikbaar, enkele voorbeelden zijn:

  • Bijenwaskaarsen: Gemaakt van natuurlijke bijenwas, zijn deze kaarsen biologisch afbreekbaar en hebben ze een minimale milieu-impact. 

  • Sojawaskaarsen: Sojawas is een hernieuwbare bron en produceert minder roet en schadelijke stoffen dan paraffine. Soms wordt het echter vermengd met palmolie, wat de duurzaamheid kan beïnvloeden. Kies voor 100% sojawaskaarsen voor een milieuvriendelijke optie.

  • Koolzaad- en Raapzaadwaskaarsen: Deze kaarsen kunnen in Europa worden verbouwd, wat de transportuitstoot kan verminderen in vergelijking met sojawas. Hoewel minder populair, zijn ze een milieuvriendelijk alternatief.

Bölkie Candles: Een duurzame optie

Bölkie Candles biedt een alternatief voor traditionele paraffinekaarsen met hun natuurlijke en niet-giftige palmwaskaarsen. Door gebruik te maken van duurzaam verkregen palmwas, zorgen ze voor een schone verbranding zonder schadelijke effecten op de gezondheid of het milieu. Het is een veilige keuze voor zowel mensen als huisdieren.

Wil je meer weten over Bölkie? Ontdek waarom ze hebben gekozen voor palmwas en wat duurzaam verkregen palmwas precies inhoudt. Exclusief voor Groen Graag-leden gaven ze op 25 maart een masterclass. De masterclass terugkijken? Als lid van Groen Graag kun je alle masterclasses terugkijken, evenals nieuwe en interessante documentaires.

Blogs die je misschien ook leuk vindt: