Off the grid, een term die je waarschijnlijk steeds vaker voorbij hoort komen. Zie je jezelf al zitten? Aan de rand van het bos, prachtig uitzicht en helemaal zelfvoorzienend. Wanneer je nu in de stad woont kan het een onhaalbaar doel lijken, ver van je werk en de bewoonde wereld. Toch kan ook jij het op zo’n manier vorm geven dat het prima haalbaar is, in feite: je zou er volgend weekend al kunnen zitten!
Wat betekent off the grid?
Letterlijk betekent off the grid “van de kaart (het net) af”. Dus geen stroomnet, geen waterleiding, geen riolering, geen gasleiding en geen telefoonlijn.
Maar daarnaast mag je er natuurlijk helemaal je eigen betekenis aan geven! Betekent het voor jou midden in de bossen zonder wifi verbinding, maar wel gewoon een toilet aangesloten op het riool? Ook prima!
En moet je er per se wonen? Je kunt het ook prima vormgeven naast je leven in de stad. Een heerlijke plek om in het weekend helemaal te kunnen opladen voor het hectische leven weer begint. En dat verschil maakt het al meteen een stuk bereikbaarder 🙂
Off the grid de makkelijke methode
Volgende week al off the grid? Het enige wat je nodig hebt is een tentje, kampeerspullen en een plekje op de natuurcamping. Zo simpel kan het zijn! Ook zijn er landen waar je mag wildkamperen, zoals in Zweden, maar dat is dus wel wat verder reizen.
Toch niet helemaal wat je zoekt? Lees dan nog even verder.
Aan de slag met een chalet
Je kunt natuurlijk ook op een heel andere manier een heel fijne plek voor jezelf creëren, met een chalet of stacaravan bijvoorbeeld. Je kunt een chalet zien als een soort tiny house, een term waar je vast wel eerder van gehoord hebt. Een tiny house is simpel gezegd alle functies die je in je “normale” woning hebt in het klein. Kleine volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter. Maar daar blijft het niet bij, het fulltime wonen in een tiny house vraagt om het compleet omgooien van je leven.
Omdat ik er in deze blog vanuit ga dat je er niet fulltime in gaat wonen, en dus meer gebruikt als vakantiewoning, ga ik verder op het chalet in.
Standplaats
Omdat een chalet onder een recreatiewoning valt, en je je dus niet hoeft in te schijven in het Basis Registratie Personen (BRP) zoals bij een tiny house wel nodig is, is het makkelijker om een standplaats te vinden. Zo zijn er in Nederland genoeg prachtige natuurcampings waar je ook een chalet mag plaatsen.
Het chalet
En dan nu het belangrijkste onderdeel van je hele off the grid avontuur: het chalet zelf. Je kunt hier voor verschillende opties kiezen: een kant-en-klaar nieuw chalet, een speciaal voor jou gebouwd chalet of een tweedehands chalet.
Het voordeel van een tweedehands chalet is dat er geen nieuwe grondstoffen hoeven worden gebruikt voor jouw chalet. Ook geef je de materialen die al gebruikt zijn, en waarschijnlijk nog in prima staat zijn, een kans om langer gebruikt te worden.
Wanneer je het niet ziet zitten om een tweedehands chalet aan te schaffen, of je kunt er geen vinden die aan al je wensen voldoet, kun je er ook een laten bouwen.
Wanneer je een chalet speciaal voor jezelf laat bouwen kun je al je wensen en behoeftes daarin meenemen. Ook kun je rekening houden met de materiaal keuzes, zodat de materialen van duurzame oorsprong zijn. Wel is het goed om te kijken waar het chalet wordt gebouwd, zo is het bijvoorbeeld niet duurzaam als je chalet in een fabriek wordt geproduceerd in een land waar ze minder eisen stellen aan de fabriek omtrent het milieu en de omstandigheden voor het personeel. Daarnaast moet het chalet daarna natuurlijk nog helemaal naar Nederland vervoert worden.
Het bedrijf De Bergjes heeft een eigen chaletbouw fabriek in Nederland, waar je zelf een kijkje mag komen nemen. En omdat de milieueisen voor een fabriek in Nederland hoger liggen dan bijvoorbeeld in Polen heb je daar ook milieuwinst op.
En? Zie je jouw eigen chalet al staan?
Blogs die je misschien ook leuk vindt:
5 Unieke catering ideeën voor een persoonlijk en duurzaam afscheid
Uitvaartcatering gaat over de verzorging van eten en drinken tijdens een afscheidsceremonie. Het heeft als doel de herinnering aan de overledene te eren en de aanwezigen troost en verbondenheid te bieden. Wat is er allemaal mogelijk op het gebied van catering voor een uitvaart? Hier zijn 5 cateringconcepten voor een memorabel afscheid, voor een warme
3 tips om bij te dragen aan een duurzame wereld zonder dat het jou energie of geld kost
Bijdragen aan een duurzame wereld vanuit je luie stoel, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar met deze tips hoef jij je stoel niet uit te komen! 1. Je moet even iets opzoeken op het internet, grote kans dat je Google gebruikt. Wat als je met deze handeling een duurzame keuze kan maken?Het
Duurzame trouwkaarten: Een gids om aan de slag te gaan
Het plannen van een bruiloft is een spannende en leuke tijd. Je hebt zoveel keuzes te maken! En hoe pak je het ook nog eens op een duurzame manier aan? In deze blog deel ik enkele tips en ideeën om aan de slag te gaan met duurzame trouwkaarten. Digitaal of op papier? De eerste keuze