Afval scheiden

Door afval goed te scheiden kunnen producten gerecycled worden en daardoor kunnen we grondstoffen besparen voor het maken van nieuwe producten. Grondstoffen die we hard nodig hebben, want deze zijn op een gegeven moment gewoon op!

Verschillende afval bakken

Idealiter hebben we allemaal verschillende afvalbakken in huis, namelijk:
– Papier
– Restafval
– Plastic
– GFT
– Glas

Als je dus maar een kleine keuken hebt betekent dat dus bijna dat je halve keuken in gebruik is om afval te scheiden. Gelukkig komen er tegenwoordig steeds compactere en slimme systemen, zoals deze bijvoorbeeld.

Twijfelgevallen

Toch zijn er altijd een aantal producten waar ik over twijfel in welke bak ze nou precies moeten. En dan heb je ook nog eens de producten die per gemeente verschillen, bij ons mag bijvoorbeeld het blik bij het plastic maar dat is niet in elke gemeente zo. Niet altijd makkelijk dus om alles in de juiste afvalbak te gooien. Een aantal producten waar ik altijd over twijfel:

Kassabonnetjes

Ik dacht zelf altijd dat kassabonnetjes gewoon bij het papier mochten maar dat is dus niet zo. Dit komt door de thermische inkt die erop zit. Je kassabonnetjes horen bij het restafval.

Bio plastic

Dit is ook altijd een moeilijke. Je hebt twee soorten bio plastic: composteerbaar en niet composteerbaar. Niet composteerbaar bio plastic mag bij het plastic afval. Composteerbaar bio plastic moet bij het restafval.

En heb je nog iets waar je over twijfelt? Kijk even op deze website, dan heb je het zo gevonden!

Ik heb ook een handig overzicht voor je gemaakt die je zo in de keuken kan ophangen! Onder elke categorie staan ook een aantal stippellijntjes, zodat je zelf kunt aanvullen wat er in jouw gemeente mag. Een keer dus even in je luie stoel uitzoeken hoe de regels bij jouw gemeente zijn en daarna heb je het helemaal helder op papier! En als je dan toch in die luie stoel zit vind je in deze blog nog meer verduurzamingstips die je vanuit je luie stoel kunt doen.

Download het afvaloverzicht hier

Blogs die je misschien ook leuk vindt:​

1 gedachte over “Afval scheiden”

  1. Pingback: 3 tips om bij te dragen aan een duurzame wereld zonder dat het jou energie of geld kost - Groen Graag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *