geld besparen met duurzaam leven

35 manieren om geld te besparen met een duurzaam leven

Duurzaam willen leven is duur: een heel veel gehoord vooroordeel. Maar klopt het echt? Nee, het klopt echt niet. In deze blog geef ik je namelijk 35 manieren om geld te besparen met jouw nieuwe duurzame lifestyle. 

 1. Je bespaart geld door één mooi kwalitatief kledingstuk te kopen waar je lang mee kunt doen in plaats van heel veel kledingstukken die binnen de kortste keren verwassen, pillend of kapot uit de wasmachine komen.
 2. Je bespaart geld door niet alles nieuw te kopen, maar dingen te lenen, huren of tweedehands aan te schaffen.
 3. Je bespaart geld door vaker de fiets te pakken en niet voor elk klein stukje meteen in de auto te willen stappen.
 4. Je bespaart geld door eerst rustig na te denken voor we iets kopen in plaats van gedachteloos alles aan te schaffen wat we denken nodig te hebben.
 5. Je bespaart geld door niet langer allemaal verschillende wegwerpproducten zoals wattenstaafjes, wattenschijfjes, aluminiumfolie, vershoudfolie, etc, te hoeven kopen maar te vervangen door herbruikbare producten.
 6. Je bespaart geld door in plaats van de auto het openbaar vervoer te pakken.
 7. Je bespaart geld door geen eten meer weg te gooien en enkel te kopen wat ook echt op gaat.
 8. Je bespaart geld door de restjes eten die je toch over hebt voor iets anders te gebruiken in plaats van het weg te gooien.
 9. Je bespaart geld door producten te kopen met een kortingssticker, die anders weggegooid worden.
 10. Je bespaart geld door de app van Too Good To Go te gebruiken en zo eten van de vuilnisbak te redden van lokale winkels.
 11. Je bespaart geld door je eigen lunch in je broodtrommeltje naar je werk mee te nemen in plaats van een verpakt broodje te halen.
 12. Je bespaart geld door naast je broodtrommeltje ook meteen een flesje drinken mee te nemen van huis. (En als je echt heel graag een vers kopje koffie to go haalt je eigen herbruikbare beker 🙂 ).
 13. Je bespaart geld door een menstruatiecup te gebruiken in plaats van tampons en maandverband.
 14. Je bespaart geld door in de vakantie een minder verre bestemming uit te kiezen.
 15. Je bespaart geld door lid te worden van de bibliotheek, voor het geld van 1 of 2 boeken heb je het jaarabonnement er al uit!
 16. Je bespaart geld door spullen te (laten) repareren in plaats ze te vervangen. Zelf niet zo handig? Kijk eens of er bij jou in de buurt een repair cafe zit.
 17. Je bespaart geld door de vriezer af en toe te ontdooien. Een dikke laag ijs zorgt ervoor dat de vriezer meer stroom verbruikt.
 18. Je bespaart geld door apparaten niet op stand-by te laten staan, maar echt uit te zetten door een stekker met schakelaar of de stekker er echt uit te trekken.
 19. Je bespaart geld door de eco-stand op je wasmachine (en vaatwasser en andere apparaten die misschien ook zo’n stand hebben) te gebruiken. Vaak duurt het in zo’n geval wel wat langer maar je apparaat gebruikt minder stroom.
 20. Je bespaart geld door kleding op een lage temperatuur te wassen.
 21. Je bespaart geld door alleen kleding te wassen als het echt vies is. Ruikt het alleen niet meer zo fris, maar zitten er geen vlekken in? Dan kun je het ook een nachtje in de vriezer leggen of buiten uithangen. (En door je kleding minder te wassen slijt het minder hard en gaat het langer mee, dubbel winst dus!)
 22. Je bespaart geld door je was buiten op te hangen in plaats een droger te gebruiken.
 23. Je bespaart geld door lampen en andere apparaten uit te zetten als je de ruimte verlaat.
 24. Je bespaart geld door altijd een tasje in je zak te hebben zitten, zodat jij bij die onverwachte boodschap niet zonder tas zit.
 25. Je bespaart geld door zelf stroom op te wekken.
 26. Je bespaart geld door ’s nachts je verwarming lager te zetten (ja, ook met een vloerverwarming!).
 27. Je bespaart geld door je lampen in huis te vervangen door led-lampen.
 28. Je bespaart geld door de deur dicht te houden van ruimtes waar de verwarming aan staat (en door een deurdranger te plaatsen gaat hij ook nog eens automatisch dicht).
 29. Je bespaart geld door je huis te isoleren zodat er minder warmte uitlekt en je dus minder hoeft te verwarmen.
 30. Je bespaart geld door radiatorfolie achter je radiator te hangen, zo kaatst de warmte ook echt de ruimte in en verdwijnt het niet in de muur. 
 31. Je bespaart geld door niet meteen naar de drogist te rennen voor nieuwe producten als iets op is maar eerst in je kastjes te duiken (er ligt vaak nog heel erg veel…).
 32. Je bespaart geld door minder lang te douchen.
 33. Je bespaart geld door die minder lange douchebeurt ook nog eens te doen met een waterbesparende douchekop (of plaats een doorstroombegrenzer in je huidige kraan). 
 34. Je bespaart geld door ook nog eens je doucheritueel aan te passen met koud(er) te douchen.
 35. Je bespaart geld door hele oude apparatuur te vervangen voor energiezuinige apparatuur. 

Echt! JE BESPAART GELD! 

Duurzaam leven is niet duur. Deze lijst is daar het bewijs van, 35 punten waarmee je een verschil in je portemonnee voelt. 

En uiteindelijk bespaar je ook nog eens tijd, en is tijd niet geld? 😉 

Maar eerlijk is eerlijk: in het begin zal het verduurzamen van je huishouden/lifestyle je wel wat meer tijd kosten. Tijd om alles op te zoeken en tijd om nieuwe gewoontes aan te leren.  En ook daar kun je op besparen, die tijd om alles uit te moeten zoeken. Ik kan je er namelijk mee helpen. Met mijn online programma “Verlaag je energierekening” leg ik je stap voor stap uit wat je kunt doen, zodat jij het alleen nog maar hoeft te implementeren. En daarna? Daarna houd je juist meer tijd over (en een fijn, comfortabel, duurzaam huis natuurlijk 😉 ). 

Weer dubbele winst dus 😉 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *