Pannenkoeken zonder ei, lekker en duurzaam

Je hebt zin in pannenkoeken maar je hebt geen ei in huis? Dan bak je gewoon pannenkoeken zonder ei! Past ook heel goed in een duurzame lifestyle, waarom dat is ga ik je hier uitleggen, en natuurlijk deel ik mijn favoriete recept met je!

De veeindustie heeft een hele grote invloed op ons klimaat. Vaak is het al wel heel bekend dat vlees een negatief effect heeft, maar, minder bekend, zuivel draagt daar dus ook aan bij.

Vegetarisch/veganistisch

Vegetarisch is al een ingeburgerd woord, iedereen weet dan wat er bedoeld wordt: het niet eten van vlees en vis. Vegan is een stuk minder bekend. Als iemand vegan eet, eet diegene geen dierlijke producten, dus bijvoorbeeld, naast vlees en vis, ook geen eieren of melk. 

Het kan erg lastig zijn om in één keer je hele eetroutine om te gooien naar vegan. Wat natuurlijk wel kan zijn enkele, hele lekkere gerechten uit te proberen. Deze pannenkoeken zonder ei mogen daar, vind ik, zeker niet bij ontbreken! Qua beslag werkt het precies hetzelfde als de traditionele pannenkoeken en voor de smaak doen ze zeker ook niet onder. 

Zelf maakte ik deze pannenkoeken met sojamelk, maar je kunt havermelk, amandelmelk of rijstemelk gebruiken. Is dat voor jou echt nog een stap te ver? Dan gebruik je gewoon dierlijke melk. Wie weet voelt het gebruik van plantaardige melk de volgende keer wel goed 😉 

Het recept

Ik gebruikte de volgende ingrediënten:
200 gram zelfrijzend bakmeel
500 ml plantaardige melk 

In plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook gewone meel gebruiken en er zelf bakpoeder bij doen. 

Het beslag maken gaat precies het zelfde als bij de traditionele pannenkoeken. Meel in een beslag kom en beetje voor beetje de melk toevoegen tijdens het roeren. Tijdens het bakken gebruikte we zonnebloemolie om de pan in te vetten. 

Van deze hoeveelheid bakte wij zeven dikke pannenkoeken. Dus als je ze dunner maakt bak je er meer. 

Ikzelf, en de kinderen (ook heel belangrijk!), vinden deze echt net zo lekker als een variant met dierlijke melk en met eieren. En dat ze dus ook beter voor het milieu zijn is helemaal een plus punt! 

Eet smakelijk! 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

tips om energie te besparen samen met kinderen, foto van kinderen op de bank

Energie besparen met kinderen

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het nooit te vroeg om kinderen te betrekken bij het nemen van verantwoordelijkheid voor

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *