Leuke kinderboeken over duurzaamheid

Er zijn zo ontzettend veel kinderboeken dat het best kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De leuke kinderboeken tussen de niet zo leuke kinderboeken, in dit geval. En dan ook nog eens leuke kinderboeken over duurzaamheid.

Ik schreef al eerder een blog over twee kinderboeken over duurzaamheid, die vind je hier, maar er zijn zó veel leuke boeken over dit thema dat ik besloot er nog een blog over te schrijven met daarin een overzicht van meerdere boekjes.

Sorteren op leeftijd vind ik best lastig, er zijn zoveel boekjes waarin bijvoorbeeld staat vanaf 4 jaar maar die mijn zoontje met 3 jaar ook leuk vond. Mijn zoontje houdt sowieso heel erg van boekjes, al vanaf kleins af aan. Mijn dochter (1) is een heel ander verhaal, die scheurt ze liever kapot…
Ik heb het onderverdeeld in twee categorieën, voor de wat kleinere kindjes en wat oudere kindjes. Als ouder kun je toch zelf het beste een inschatting maken of je kind het boek wel of niet leuk vindt.

Maar ik wilde het dus over kinderboeken hebben, leuke kinderboeken over duurzaamheid. Want dat is natuurlijk wel een hele belangrijke randvoorwaarde als je dit onderwerp met je kind wilt gaan behandelen: het moet wel leuk blijven. Zeker als ze nog klein zijn.

Ik deel hier een overzicht van kinderboeken die je echt niet mag missen als je met je kinderen op verduuurzamingstour gaat.

Boeken voor wat kleinere kindjes

Alle boekjes van de Klimaatjes

Een hele leuke, vrolijke, serie boekjes. Met titels als “Blij met een bij”, “Natte voeten”, “Wat is het warm”, “Lekker donker”, “Warme truien” en “Plasticsoep” hebben ze ook verschillende onderwerpen.

Klimaatjes 0 – PlasticsoepKoop bij bol.com

Klimaatjes – Natte voetenKoop bij bol.com

Klimaatjes – Wat is het warmKoop bij bol.com

De vuilnisman

Vinden jouw kinderen het ook geweldig als het vuilnis wordt opgehaald? Hier wordt er altijd enthousiast naar de vuilnisman gezwaaid. Leuk om daar dus ook een boekje over te lezen, want wat gebeurt er eigenlijk allemaal met dat vuilnis nadat het is opgehaald? En waarom moet je verschillend materiaal in een verschillende afvalbak gooien?

De vuilnismanKoop bij bol.com

Waar is de Olifant?

Is je kind dol op zoekboeken? Dat mag je deze echt niet missen! Een mooi geïllustreerd prentenboek waar kindjes opzoek kunnen gaan naar de olifant, slang en papegaai, maar als er steeds meer bomen worden gekapt kunnen ze er niet meer blijven wonen. In deze serie heb je ook nog “Waar is de zeester?”. Waarin naast de zeester, de inktvis en de clownvis ook de vervuiling van de zee wordt getoond.

Waar is de Olifant?Koop bij bol.com

Daan helpt de aarde te redden

Daan leert op school over de aarde, “‘Maar daar zijn we toch veel te klein voor?’, zegt Daan verbaast.” In dit boekje leren kinderen dat ze nooit te klein zijn om een verschil te maken. Daan gaat thuis ook enthousiast aan de slag en precies op het moment dat hij bijna huilend denkt dat hij niks goed heeft gedaan laat mama hem zien wat hij wél allemaal veranderd heeft.

Koos zoekt een huis

Dit boekje is onderdeel van een ontzettend leuke serie over Koos de Koala. Naast een boek, en er komen er nog meer, is er ook een YouTube serie en artikelen zoals sokken van gerecyclede visnetten en een nachtlampje van karton. In het eerste boek is het thema “ontbossing” en zie je hoe Koos en zijn vriendjes hun huis kwijt raken en een nieuw huis moeten zoeken. Een heel actueel onderwerp wat je in andere boeken nog niet zo snel tegen komt. Je kunt alles van Koos hier vinden.

 

V.l.n.r: Daan helpt de wereld redden, Plasticsoep en Vragen en antwoorden over plastic

Boeken voor wat oudere kindjes

Vragen en antwoorden over plastic

Dit boekje vond ik een beetje een twijfel geval. Het heeft allemaal flapjes die kleine kinderen vaak heel leuk vinden, maar de informatie achter de flapjes is wel meer voor wat grotere kindjes. Je vindt in dit boek allerlei informatie over plastic, zoals wie het plastic uitvond, hoe plastic gemaakt wordt en wat het probleem van plastic is. Maar ook heel veel praktische tips over wat je zelf kunt doen om plastic afval te verminderen.

Vragen en antwoorden over plasticKoop bij bol.com

Palmen op de Noordpool

Volgens de uitgever is dit boekje vanaf 10 jaar, maar als je kind heel erg geïnteresseerd is in dit onderwerp kan het denk ik ook eerder. Zelf vond ik dit ook leuk om te lezen, dus het is denk ik als ouder helemaal niet vervelend om dit samen te lezen. Ik vond dit boek zelf veel spannender dan de andere boeken over dit onderwerp. Leest je kind liever spannende boeken en vindt hij/zij alle boeken over het klimaat maar saai? Dan is dit boek echt een aanrader!

Palmen op de NoordpoolKoop bij bol.com

Doe de kraan dicht, Geronimo!

Misschien kent je kind Geronimo al van andere boekjes. Er zijn er namelijk ontzettend veel in deze serie, over dino’s, geheime agenten en piraten. Ook twee over het milieu. “Doe de kraan dicht, Geronimo” en “Help, mijn batterij is leeg!”. In “Doe de kraan dicht, Geronimo” moeten de muizen na gaan denken over hun waterverbruik wanneer er geen water meer uit de kraan komt. In “Help, mijn batterij is leeg!” komen ze er tijdens een stroomstoring achter hoe onmisbaar stroom is, en ook dat het niet onuitputtelijk is. Beide boekjes nodigt kinderen uit om over hun eigen water- en stroomverbruik na te denken.

Knagers voor klimaat – Doe de kraan dicht, Ger…Koop bij bol.com

Welk boekje mag voor jou aan dit rijtje niet ontbreken?

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *