Duurzame varianten voor billendoekjes, zo kies je wat bij jou past

Met een baby in huis gebruik je waarschijnlijk een hele hoop billendoekjes. Waar wasbare luiers het fors aan populariteit winnen is dat met billendoekjes nog helemaal niet. Maar ook deze veroorzaken een hoop afval, en bevatten zelfs soms ingrediënten die je helemaal niet voor je baby wilt gebruiken! In deze blog ga ik je verschillende duurzame varianten voor billendoekjes laten zien, zodat je zelf kan kijken welke het beste bij jou past.

Het probleem van de reguliere billendoekjes

Eigenlijk zou het tegenwoordig niet meer mogen, maar toch gebeurt het nog vaak: billendoekjes met ingrediënten zoals synthetische conserveringsmiddelen, parfums, parabenen, sls, chloor, etc. Totaal niet wat je voor je baby wilt gebruiken. Pampers, Zwitsal, Nivea, allemaal grote namen waardoor je misschien sneller aanneemt dat hun producten goed en veilig zijn. Toch hebben alle drie de merken billendoekjes die afgeraden worden door de consumentenbond omdat ze ingrediënten bevatten die ze afraden. 

De Consumentenbond publiceerde in 2020 een onderzoek naar 69 merken billendoekjes. Ze verdeelden die onder in 3 categorieën: groen, oranje en rood. Bij de groene categorie hadden ze er niets op aan te merken, oranje bevatten ingrediënten die ze liever niet zagen en rood bevat ingrediënten die ze afraden. Maar liefst 35 van de 69 billendoekjes belanden op de rode lijst. Met namen als biodegredable babywipes, baby sensitive soft wipes, biologische katoenen babydoekjes en organic Babywipes, denk je dus een goede keus te maken maar dat is dus totaal niet het geval! 

En dan hebben we natuurlijk ook nog het punt dat het een hele hoop afval produceert. 

Wasbare billendoekjes

Waarschijnlijk had je het al aan zien komen, maar net zoals wasbare luiers bestaan er ook wasbare billendoekjes. Het voordeel hiervan is dat jij precies weet wat je gebruikt voor het huidje van jouw baby en het ook helemaal persoonlijk kunt aanpassen. Daarnaast bespaar je ook een hoop afval en kosten. 

Als doekje kun je aparte wasbare billendoekjes kopen. Deze heb je in verschillende merken, zoals: Billiesbox of Cheeky Wipes.
Hydrofiele doekjes of hydrofiele washandjes werken overigens ook prima, en waarschijnlijk heb je die al in huis. 

Wasbare billendoekjes kun je op verschillende manieren gebruiken, ook afhankelijk van de huid van je kindje. Zo kun je ze prima met alleen water gebruiken maar wordt er ook vaak een mengsel gemaakt waarmee de doekjes worden natgemaakt. 

Zo kun je bijvoorbeeld een mengsel maken van water en kokosolie. Dit bewaar je dan in een plantenspuit en spuit je het doekje goed mee nat. 

En wat als je dat nou nog een stap te ver is?

Wat als je het nou echt niet zit zitten om over te stappen op wasbare billendoekjes? Gelukkig stonden er ook 24 merken van wegwerpbillendoekjes op de groene lijst bij het onderzoek van de Consumentenbond. Je vermindert hier dan wel niet het afval mee, maar je hebt hier toch ook al een duurzamere stap mee gezet. 

Hieronder een aantal merken die helemaal chemicaliën vrij zijn, dus die je gewoon met een gerust hart kunt blijven gebruiken. Via de link koop je ze ook nog eens extra voordelig!

WaterWhipes

Neutral 

Naif babydoekjes plastic vrij 

Ben je op zoek naar informatie over wasbare luiers? Een tijdje geleden schreef Mirjam Hart hier een gastblog over, deze vind je hier.

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *