duurzame luiers

Duurzame luiers, de wegwerpvariant, als je wasbare luiers écht niet ziet zitten

Luiers, het product dat je de komende jaren nog héél vaak gaat gebruiken sinds het moment dat je een baby krijgt. Wanneer je op zoek gaat naar duurzame luiers kom je al snel op wasbare luiers uit, maar wat als je dat nou echt totaal niet aanspreekt? Ik bespreek hier graag andere alternatieven met je. 

Het probleem van wegwerpluiers

Centraal Milieu vermeldt op zijn website dat wegwerpluiers op jaarbasis zorgen voor zo’n 300 kilo afval per kind. Wegwerpluiers worden gemaakt van papier (houtpulp), plastic en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). Deels dus van een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu. En natuurlijk kost de productie van al die luiers en verpakkingen ook energie. 

Duurzame wegwerpluiers

Het meest duurzame alternatief voor een wegwerpluier blijft een wasbare luier, ook als je alle wasjes erbij telt. Toch zijn er zeker ook punten waar je rekening mee kunt houden op gebied van duurzaamheid als je voor een wegwerpluier kiest. Hieronder deel ik graag een aantal merken van duurzame wegwerpluiers. Ik heb van alle luiers de maat 1 gebruikt om de prijs te vergelijken, maar natuurlijk zijn de luiers ook in een grotere maat verkrijgbaar 😉 

Prijs per luier: €0,29
De luiers van LILLYDOO zijn plasticneutraal doordat ze in samenwerking met Plastic Bank hun plastic voetafdruk compenseren door meer plastic in te zamelen uit de oceaan dan er in de producten gebruikt wordt. Ook hebben ze het OEKO-TEX® MADE IN GREEN certificaat, wat betekent dat ze zijn getest op de afwezigheid van schadelijke stoffen en chemicaliën en dat de productie gebeurt in milieuvriendelijke fabrieken en met veilige, maatschappelijk verantwoorde, werkplekken

Prijs per luier: €0,48, maar bij aankoop van meerdere pakken krijg je korting
De luiers van Eco Muumi hebben het Nordic Swan Eco label wat alleen aan zeer milieuvriendelijke producten van hoge kwaliteit wordt toegekend. Ze worden gemaakt van FSC gecertificeerde houtpulp, afkomstig uit verantwoord beheerde Scandinavische bossen. Ook zijn ze chloorvrij, en vrij van andere schadelijke stoffen. 

Prijs per luier: €0,37, maar bij aankoop van meerdere pakken krijg je korting
De luiers van Pingo worden CO2-neutraal geproduceerd in Zwitserland. De Pingo luiers worden geproduceerd met groene stroom en de resterende CO2-uitstoot van het productieproces wordt gecompenseerd door middel van gecertificeerde projecten van MyClimate. De buitenlaag van de luier en de verpakking van de luiers is gemaakt van bioplastic. 

Prijs per luier: €0,31, maar bij aankoop van meerdere pakken krijg je korting
De luiers van PureBorn bevatten biologisch bamboe, wat van nature hypoallergeen en antibacterieel is. Veel van de plastic materialen zijn vervangen door duurzame materialen. En deze luiers hebben echt ontzettend leuke printjes! 

Conclusie

Je ziet, voor de prijs hoef je het echt niet te laten. Als we het vergelijken met een pak pampers ben je €0,33 per luier kwijt. Voor het zelfde geld, of goedkoper, heb je dus een duurzame luier. Welke duurzame luiers ga jij uitproberen? 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *