duurzame kinderkleding

Duurzame kinderkleding: Hoe kleed je je kind zo duurzaam mogelijk aan?

Iedere ouder zal het beamen: je hebt twee keer met je ogen geknipperd en je kind is alweer ergens uitgegroeid. Je blijft maar kleding kopen! In deze blog ga ik je meer vertellen over duurzame kinderkleding, naakt laten rondlopen is ook zo wat 😉 

Tweedehands kinderkleding

Zeker de eerste maanden groeien baby’s ontzettend hard. Koop dus vooral niet te veel kleding in de kleinste maatjes, het is zonde als ze het maar één of twee keer aan hebben gehad, of zelfs helemaal niet.

Het voordeel van die heel kleine maatjes is ook dat het helemaal niet veel te leiden heeft. Het kindje kruipt nog niet dus het heeft nog geen slijtage- of valplekken. Wel kunnen er vlekken in witte kleding ontstaan als het kindje veel spuugt, of knoeit bij het drinken.
Maar zeker deze kleine maatjes kun je dus prima tweedehands aanschaffen. Op Marktplaats of in de kringloopwinkel heb je vaak veel keus.

Ook voor grotere maatjes loont het om Marktplaats of de kringloopwinkel in de gaten te houden. Wel zie je dan vaak, is mijn ervaring, dat bepaalde kledingstukken minder aangeboden worden. Zelf loop ik daar bijvoorbeeld tegen aan voor jongensspijkerbroeken vanaf maat 110/116. De broeken hebben het dan op de knieën zwaar te verduren. En aan het aanbod te zien, ben ik niet de enige ouder met constant kapotte spijkerbroeken 😉 

Nu zijn gaten in een spijkerbroek hip, maar bij kleine kinderen vind ik het zelf toch vaak niet zo leuk staan. Door een andere kleur stof er achter vast te zetten en met de naaimachine er een aantal wilde steken over heen te maken kan hij prima nog een tijdje mee. Of bijvoorbeeld een stuk stof in de vorm van een hartje of ster er overheen.

Nieuwe kinderkleding

Koop je echt liever nieuwe kleding? Kies dan voor duurzame merken en/of duurzame materialen. Bijvoorbeeld liever biologisch katoen dan gewoon katoen en liever natuurlijke materialen dan synthetisch. Een hele mooie webshop die zeker een kijkje waard is, is Ziloen. Een webshop met alleen maar kinderkleding van duurzame merken. En ben je opzoek naar een lekker zittende pyjama? Dan mag een kijkje op de website van SNURK Amsterdam zeker niet ontbreken (zulke leuke printjes!) 🙂 

Na gebruik

En heb je zelf kleertjes die te klein zijn geworden en er nog wel mooi uit zien? Dan kun je ze verkopen op Marktplaats, inleveren bij een kringloopwinkel of ruilen bij een kleertjesruilpunt. Op deze manier kan er zo lang mogelijk gebruik gemaakt worden van reeds geproduceerde kleding. 

Is de kleding echt vies of kapot? Lever ze dan in in een textielbak. Op die manier kunnen ze gerecycled worden voor bijvoorbeeld vulling van autostoelen of poetsdoeken. 

Op zoek naar nog meer tips om je kind op een zo duurzaam moeilijke manier op te voeden? Neem eens een kijkje bij de Groen Huis Detox, daar toveren we samen in 5 weken tijd jouw huis om in een duurzame omgeving, helemaal aangepast op jouw wensen en behoeftes. 

 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *