zonnepanelen en sedumdak

Waarom een sedumdak je zonnepanelen zo goed koelt

Wanneer je jouw woning wil verduurzamen, denk je al gauw aan zonnepanelen. Net als veel andere Nederlanders leggen we ons dak vol met panelen om op een groene manier energie op te wekken en te verbruiken. Maar naast dat je het dak kunt benutten met zonnepanelen, kun je op het dak ook een sedumdak laten leggen. Deze twee opties kun je zelfs met elkaar combineren. Zo zorgt een sedumdak er namelijk voor dat de zonnepanelen worden gekoeld. Waarom dat zo voordelig is, vertellen we je hieronder.

Zonnepanelen gecombineerd met een sedumdak

Zoals net al werd benoemd, zorgen zonnepanelen ervoor dat je op een duurzame manier energie kan opwekken en kan verbruiken. Je zorgt ervoor dat de aarde minder zal uitputten, je kunt flink geld besparen op je energierekening en jouw huis wordt meer waard. Zonnepanelen leveren van zichzelf al een boel voordelen op, maar je kunt hier nog meer uit halen.

Zo kun je naast zonnepanelen ook een sedumdak op jouw dak laten leggen. Een sedumdak ligt vol met sedum, oftewel vetplanten. Deze planten zorgen ervoor dat het regenwater wordt opgevangen, dat dieren worden aangetrokken, maar het zorgt er ook voor dat jouw dak koel blijft. Niet alleen prettig voor de temperatuur binnen, maar ook jouw zonnepanelen zullen hier blij van worden. 

De voordelen van een koel dak voor jouw zonnepanelen

Een sedumdak zorgt er dus voor dat jouw dak koeler wordt. Waarom dit ook heel voordelig is voor jouw zonnepanelen, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. De zonnepanelen werken beter

Het grootste voordeel van groene daken met zonnepanelen, is dat de zonnepanelen beter kunnen werken en langer meegaan. Je zult denken: zonnepanelen werken toch optimaal als de volle zon erop schijnt? Dat is niet helemaal waar, want de temperatuur op een dak kan dankzij de zon aardig oplopen. Wanneer het dak te heet wordt, kunnen de zonnepanelen minder goed presteren. Om ervoor te zorgen dat het dak koel blijft en dus jouw zonnepanelen beter werken, kun je investeren in een groen dak.

2. Hoger rendement

Wanneer jouw zonnepanelen optimaal presteren wanneer ze op een koel dak liggen, betekent dat ook dat jouw zonnepanelen meer rendement kunnen opleveren. Op deze manier kun jij het maximale uit jouw zonnepanelen halen. Het koelen van zonnepanelen betekent dus ook dat je op den duur kunt profiteren van een lagere energierekening. We kunnen er dus niet omheen draaien dat zonnepanelen gecombineerd met een sedumdak een aantrekkelijke, koele combinatie vormen.

Naast koelte nog meer voordelen

Een sedumdak zorgt ervoor dat het dak minder heet wordt, waardoor de zonnepanelen beter kunnen presteren. Naast dat de koelte een groot voordeel is, kunnen we nog meer voordelen opnoemen waarom je zou willen kiezen voor zonnepanelen én een sedumdak.

1. Dubbelop een steentje bijdragen aan het milieu

Zoals we allemaal wel weten, kun je dankzij zonnepanelen op een milieuvriendelijke manier stroom opwekken en verbruiken. Daarnaast is een sedumdak ook een goede manier om jouw steentje bij te dragen aan het milieu. Een sedumdak is namelijk voordelig voor de biodiversiteit: het zorgt ervoor dat insecten en vogels worden aangetrokken naar jouw dak. Wanneer je een groen dak combineert met zonnepanelen zorg je bovendien ook nog eens voor een lekker schaduwplekje voor deze dieren. Win-win!

2. Aangenaam temperatuurtje binnen

Een sedumdak zorgt ervoor dat het dak niet te heet wordt. Dat merk je niet alleen aan de werking van de zonnepanelen, maar dat merk je ook in de woning zelf. De planten houden namelijk de warmte tegen en zorgen ervoor dat de temperatuur in de woning lekker koel blijft. Een sedumdak is daarom ook een goede vorm van isolatie op het dak. Daarnaast kun je de woning natuurlijk nog extra verkoelen met bijvoorbeeld een airco, waarbij je de opgewekte stroom van de zonnepanelen kunt verbruiken.

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

tips om energie te besparen samen met kinderen, foto van kinderen op de bank

Energie besparen met kinderen

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het nooit te vroeg om kinderen te betrekken bij het nemen van verantwoordelijkheid voor

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *