koken op gas

Het energieverbruik van Maarten: “Water eerst voorverhitten in de waterkoker”

Niet langer dan 5 minuten douchen of de verwarming niet hoger dan 17 graden? Wat doen we om ons energieverbruik onder controle te houden? Elke week vertelt iemand hoe zij met hun energieverbruik omgaan en/of welke maatregelen ze in huis hebben genomen. Deze week is Maarten aan het woord. Maarten woont met zijn vrouw, twee kinderen en een hond in een klein dorp. In het dagelijkse leven werkt hij in een tingieterij en is eigenaar van Papa’s wereld.

De eerste stappen werden door de woningstichting gemaakt

Voordat de energiecrisis begon werd er flink geklust aan ons huis door de woningstichting. We zitten namelijk gehuurd in een niet al te grote woning. Laten ik het zo zeggen, op de oppervlakte van onze tuin kun je onze woning nog twee keer neerzetten. Het is een oud arbeiderswoninkje in het dorp Millingen aan de Rijn. We zijn pas de tweede bewoners. 

Toen wij er iets meer dan tien jaar geleden kwamen wonen, werden de muren al een keer extra geïsoleerd en werden er nieuwe roosters in de deuren geplaatst. Het was allemaal wat versleten en werd weer lekker en fris opgeknapt voor ons als nieuwe bewoners. 

Een jaar of vier terug ontvingen we een brief waarin stond dat we een keuze konden maken voor zonnepanelen op het dak en andere besparende maatregelen. Wij stemden direct toe, maar te veel woningen wilden niet mee doen. Net iets teveel oude garde die het niet zagen zitten dat er iemand aan hun huis kwam klooien. Iets meer dan een jaar geleden ging alsnog de kogel door de kerk. Er was genoeg animo en de werkzaamheden werden gestart. Gaten in de buitenmuren om de spouwmuren goed op te vullen, nieuwe platen onder de ramen met een extra isolatie erachter en de complete zolder ging overhoop om ook het dak van een nieuwe laag te voorzien. Tegelijkertijd werden er zonnepanelen geplaatst die ons huis nu gedeeltelijk voorzien van stroom.

En toen waren we zelf aan de beurt om te besparen

Met de komst van de energiecrisis gingen de radertjes draaien. Hoe gaan we onze rekening beperken. Gelukkig hadden we de tarieven een gunstige tijd vastgezet, waardoor we niet direct een grote aanslag kunnen krijgen. Toch was het noodzakelijk om het verbruik binnen de perken te houden.

We koken nog op een gasstel met daaronder een elektrische oven. Een oud bakbeestje dat qua ovenfunctie steeds verder achteruit gaat. Die zal echt een keer vervangen moeten worden. Het idee is dan om een elektrische kookplaat te nemen waardoor gasverbruik in ieder geval een stuk minder gaat worden. Nu beperken we de kooktijd door eerst water in de waterkoker te verhitten om daarna pas het gas aan te steken. Dit scheelt een flink tijd gas verbranden, want voordat een pannetje water heet is….

De verwarming is deze winter niet veel aangegaan. Op de kinderkamer is deze een tijdje lichtjes aangezet aangezien onze jongste veel last had van zijn astma en veel kou dan niet echt prettig is. De rest van het huis werd niet echt verwarmd en daardoor bleef de meter rond de 15 graden hangen. Door de kou sloeg de verwarming echter regelmatig aan om die vijftien graden te halen. Met wat extra dekentjes op de bank, in de avond in comfortabele warme kleren zitten en een extra bakkie thee zijn we de wintertijd prima aan het doorkomen. Misschien zijn we al die tijd wel gewoon te verwend geweest met de knop standaard richting de twintig. Ja, soms is het wat koud, maar dan kruip ik gewoon weer onder dat extra dekentje op de bank.

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *