geld besparen met douchen

Zo bespaar je veel geld onder de douche met deze 10 tips

De dag begint vaak onder de douche, waar we onze energie opwekken om de wereld aan te kunnen. Maar heb je er ooit over nagedacht hoeveel geld je kunt besparen door eenvoudige veranderingen aan te brengen in je doucheroutine? Niet alleen kun je je water- en energierekeningen verlagen, maar je kunt ook je ecologische voetafdruk verminderen. Hier zijn enkele handige tips om geld te besparen onder de douche en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere levensstijl.

Tip 1: Kies voor een waterbesparende douchekop

Het vervangen van je oude douchekop door een waterbesparende variant is een uitstekende eerste stap. Deze douchekoppen verminderen de waterstroom zonder dat je het merkt, waardoor je jaarlijks veel water en energie bespaart. Je kunt genieten van dezelfde kwaliteit van de douche, maar met een lagere rekening.

Tip 2: Douche minder vaak

Een andere effectieve manier om geld te besparen onder de douche is om simpelweg minder vaak te douchen. Hoewel dagelijks douchen voor sommigen een gewoonte is, is het eigenlijk niet altijd noodzakelijk voor een goede hygiëne. Overmatig douchen kan de huid uitdrogen. Overweeg om om de andere dag te douchen of gebruik op niet-douchedagen een washandje voor een snelle opfrisbeurt.

Tip 3: Neem kortere douches

Laten we eerlijk zijn, we brengen vaak onnodig veel tijd onder de douche door. Probeer je douchetijd eens met een paar minuten te verkorten. Dit bespaart niet alleen water en energie, maar het zorgt er ook voor dat je ochtendroutine efficiënter wordt.

Tip 4: Gebruik een timer

Een eenvoudige timer, bijvoorbeeld op je telefoon, kan je helpen om bewust te worden van de tijd die je onder de douche doorbrengt. Stel een limiet in en probeer die te respecteren. Het zal je eraan herinneren om niet langer onder het stromende water te staan dan nodig is.

Tip 5: Schakel de douche uit tijdens het inzepen en inwerken van shampoo

Dit is een klassieke truc om water te besparen. Zet de douche uit terwijl je je inzeept en je shampoo laat inwerken. Op deze manier verspil je geen water terwijl je je lichaam en haar verzorgt. Zeker als je heel lang en dik haar hebt kan het inzepen met shampoo soms een hele poos duren. 

Tip 6: Verlaag de watertemperatuur

Het verlagen van de watertemperatuur kan niet alleen je energierekening verlagen, maar het is ook beter voor je huid en het milieu. Heet water verbruikt meer energie, dus probeer de temperatuur iets lager in te stellen voor een comfortabele douche-ervaring.

Tip 7: Hergebruik opgevangen kouder water

Als je gewoonlijk even moet wachten voordat het water warm wordt, vang het koude water dan op in een emmer. Dit water kun je later gebruiken om planten water te geven of om je toilet door te spoelen.

Tip 8: Repareer lekkende kranen

Een lekkende kraan kan veel water verspillen. Repareer lekkages zo snel mogelijk om water te besparen en je waterrekening te verlagen.

Tip 9: Stel jezelf een doel (en beloning)

Hoe vaak heb je je al voorgenomen om korter of kouder te douchen en is het niet gelukt? Een geweldige motivator om geld te besparen onder de douche is om jezelf een doel te stellen en daar een beloning aan te koppelen. Bedenk wat je wilt bereiken door zuiniger te zijn met water en energie, zoals het verlagen van je maandelijkse rekeningen of het verminderen van je ecologische voetafdruk. Wanneer je dat doel bereikt, trakteer jezelf dan op een kleine beloning. Dit kan variëren van een avondje uit in je favoriete restaurant tot het kopen van dat ene item waar je al een tijdje naar verlangde. Door jezelf te belonen, maak je geld besparen onder de douche leuk en blijf je gemotiveerd om je doelen te bereiken.

Tip 10: Bereken op voorhand hoeveel geld je gaat besparen

Om de impact van je inspanningen te begrijpen, is het handig om op voorhand te berekenen hoeveel geld je daadwerkelijk gaat besparen. Dit kun je gemakkelijk doen met de Douchekostenwijzer. Wanneer je ziet hoeveel geld je maandelijks bespaart, zul je merken dat die extra inspanning onder de douche de moeite waard is (en kun je ook gelijk je beloning er op aanpassen 😉 ). 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *