duurzaam verwarmen

Gastblog: Mijn gedachtes over energie besparen door duurzaam te verwarmen

Mijn naam is Koen Duindam, vader van Jonas (2) en Vera (0). Als ouder ben je natuurlijk altijd op zoek naar manieren om de toekomst van je kinderen te waarborgen, dus ook op het gebied van duurzaamheid.

In deze blog wil ik het graag hebben over mijn ervaringen met duurzaam verwarmen. Verwarmen is een superbelangrijk onderdeel van het energie verbruik van een huishouden omdat het de grootste energie verbruiker is. Als je jouw ecologische voetafdruk wilt verkleinen is het dus een belangrijk punt om op te letten. 

Isolatie speelt hierbij natuurlijk ook een hele belangrijke rol. Hoe beter je isoleert des te minder je hoeft te verwarmen en des te meer energie je kunt besparen. Dus als je de kans hebt dan moet je hier eerst naar kijken. Maar goed op een gegeven moment heb je dus ook een warmtebron nodig, hoe goed je huis ook geisoleerd is.

Onze pelletkachel

Het verhaal begint twee jaar geleden toen ik een beslissing moest nemen over hoe we ons huis duurzaam konden verwarmen. Ik koos toen voor een pelletkachel, volledig overtuigd dat het een duurzame manier van verwarmen was… Maar na verder onderzoek ontdekte ik tot mijn spijt dat de pelletkachel niet helemaal zo duurzaam was als ik dacht.

Houtpellets komen namelijk vaak uit het buitenland en moeten een lange afstand afleggen voordat ze in je pelletkachel terecht komen. Dit kost veel energie. Hier komt dus veel brandstof en co2 uitstoot bij kijken. Co2 uitstoot willen we natuurlijk vermijden in verband met klimaatverandering.

Maar ook het hout komt ergens vandaan. Jammer genoeg niet altijd op de meest duurzame manier. Om de pellets te maken worden bossen geplunderd worden zonder enige zorg voor de natuur en de dieren die daarin leven. Dit leidt tot verlies van biodiversiteit.

Maar wat is dan wel een duurzame manier van verwarmen?

Nou daar ben ik zelf ook nog niet helemaal uit. Maar dit zijn een aantal opties die ik aan het overwegen ben.

Laten we beginnen met de rocketstove met speksteen. Dit is een slimme oplossing die gebruikmaakt van een traditioneel vuur en moderne technologie. Het idee is om hout te verbranden in een zeer efficiënte kachel, waardoor er minder hout nodig is en er minder rook/fijnstof vrijkomt. Het speksteen houdt de warmte vast en geeft het langzaam af zodat je huis comfortabel warm blijft. Het enige nadeel is dat je nog steeds hout nodig hebt en er nog steeds fijnstof vrijkomt. Maar het hout kun je nu makkelijker lokaal kopen zodat je weet dat het op een goede manier gekapt wordt. 

Dan hebben we de zonneboiler. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt deze oplossing gebruik van de zon als energiebron. Het systeem verzamelt de warmte van de zon en gebruikt die om water op te warmen. Het opgewarmde water kan dan worden gebruikt voor douches, het verwarmen van het huis en andere doeleinden. Dit is een geweldige optie voor mensen die willen besparen op energiekosten en een bijdrage willen leveren aan het milieu. Maar helaas is er in de winter niet voldoende zon om hier echt op te bouwen.

Tot slot hebben we de elektrische warmtepomp. Dit is een modern en efficiënt systeem dat warmte uit de grond, het water of de lucht haalt en gebruikt om het huis te verwarmen. Het enige wat je nodig hebt, is elektriciteit om het systeem aan te drijven. Het is duurzaam omdat het de natuurlijke energie in de omgeving gebruikt, en het is ook nog eens energie-efficiënt. Een warmtepomp is een investering, maar het bespaart op de lange termijn aanzienlijk op energiekosten.

Ik zit er persoonlijk aan te denken om ze alle drie te gaan gebruiken. Alleen nog even sparen 🙂

Bedankt voor het lezen!

Ik hoop dat je iets van waarde hebt gehaald uit dit artikel. Misschien dat je dit artikel over energiezuinige apparaten ook leuk vindt!

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *