energieverbruik

Gastblog: Hoe om te gaan met energieverbruik

Hoe om te gaan met energieverbruik is tegenwoordig een hot item. Fossiele brandstof wordt steeds schaarser en de prijzen rijzen de pan uit. Besparen, duurzaam en groene energie wordt steeds belangrijker. In deze gastblog deelt Elsa da Silva van seizoenenblog haar tips om energie te besparen. 

Meten

Om te weten hoe en waar je op kunt besparen zul je eerst inzicht moeten hebben in je energieverbruik. Elke energieleverancier heeft wel een applicatie zodat je dagelijks op je mobiel kunt zien wat je verbruik is aan elektriciteit, gas en water.

Gas

Laten we gewoon eens in en rond het huis kijken en beginnen met het gas. Zet de thermostaat eens een graadje lager en terug op 15° 1 uur voordat je naar bed gaat. In het voorjaar is de temperatuur overdag al heel aangenaam maar koelt het in de avond af. In plaats van de verwarming op te poken kun je natuurlijk ook een trui of vest aantrekken. Houdt tijdens het koken de deksels op de pannen of kook in een kleinere pan. Het water kookt sneller en je verliest geen warmte. 

Elektriciteit

Op het gebied van elektriciteit valt ook enorm te besparen. Is je koelkast of ander elektrisch apparaat aan vervanging toe? Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat dan ook eens op het energielabel. Vervang gloeilampen voor ledverlichting. Apparaten staan vaak op stand-by, haal de stekker uit het stopcontact zodat ze echt uitstaan. Was alleen met een volle wasmachine en vaatwasser en gebruik de eco-stand. Het duurt langer voordat je was of vaat klaar is maar je verbruikt minder water en energie omdat je op lagere temperatuur wast. Is je was klaar? Hang het dan op een droogrek. Gebruik je toch een droger, zorg dan dat je filter schoon is. 

Misschien heb je al eens gedacht aan zonnepanelen. Deze zullen het energieverbruik in alle seizoenen fors reduceren. Zoek eens uit of laat je voorlichten of je woning een gunstige ligging heeft en het rendabel is om ze aan te schaffen.

Dit is maar een greep uit talloze tips hoe je milieubewuster met energie kunt omgaan en er zelfs op kunt besparen! Hoe ga jij om met energieverbruik?

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

tips om energie te besparen samen met kinderen, foto van kinderen op de bank

Energie besparen met kinderen

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is het nooit te vroeg om kinderen te betrekken bij het nemen van verantwoordelijkheid voor

Read More »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *