Het kan je niet ontgaan zijn: de gasprijzen liggen op dit moment ontzettend hoog. Hoe kun je daar geld op besparen? In deze blog ga ik je meer vertellen over douche op zonnewarmte, hoeveel gas kun je daarmee besparen?
Gemiddelde kosten voor douchen
Wanneer we elke dag zo’n 10 minuten douchen kost dat ongeveer 178 euro aan water en energie. Douchen we langer en/of zijn we met meerdere personen dan gaat dat bedrag natuurlijk in een rap tempo omhoog.
Besparen in de badkamer
Wanneer je wilt besparen op je energiekosten voor het douchen kun je een aantal dingen doen. De gemiddelde douchekop verbruikt zo’n 9 liter water per minuut, door die te vervangen door een waterbesparende douchekop of een doorstroombegrenzer van 5 liter per minuut bespaar je ontzettend veel water. Het water dat je bespaart hoef je ook niet op te warmen, en zo bespaar je ook weer flink op je energiekosten.
Een andere manier om te besparen is minder lang douchen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een douchecoach.
Ook kan de temperatuur minder hoog zetten helpen om energie te besparen. 3 Graden lager douchen levert al een gemiddelde besparing van 10% op!
Besparen met een douche op zonnewarmte
Een heel andere manier van besparen dan dat we hier boven hebben beschreven is het gebruik van een douche op zonnewarmte. Dit is een vrijstaande douche die je bijvoorbeeld in je tuin plaatst. Een deel van het water wordt dan in het reservoir verwarmt door de zon. Vervolgens meng je dit warme water met koud water en kun je zo jouw gewenste temperatuur instellen. Op deze manier gebruik je helemaal geen gas meer om je water te verwarmen. En het heeft ook wel wat toch? Lekker douchen in de tuin.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van zo’n douch op zonnewarmte.
Nog meer bespaartips
Op zoek naar nog meer tips om te besparen op je gas rekening? In mijn online programma Makkelijk energie besparen in huis gaan we actief aan de slag om jouw energierekening met honderden euro’s op jaarbasis te verlagen. Lees hier alle informatie over het programma en ga gelijk aan de slag.
Blogs die je misschien ook leuk vindt:
Duurzaam koken met maaltijdboxen: zo werkt het
Op verschillende vlakken kun je duurzame keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld vaker de fiets pakken of jouw tuin vergroenen. Je kunt ook duurzaam gaan koken. Zo kun je zelf op een duurzame manier boodschappen in huis halen, maar er zijn tegenwoordig ook maaltijdboxen waarmee je op een duurzame manier kunt koken. Een maaltijdbox is ideaal
4 verschillende manieren om aangesneden groenten in de koelkast te bewaren zonder (wegwerp) plastic
Je kent het wel; je hebt een halve komkommer (of een andere groente) over die je wilt bewaren voor een andere keer. Snel een stukje vershoudfolie erover heen en in de koelkast, toch?Met deze tips is dat niet meer nodig en weet jij hoe je voortaan je restjes groenten kan bewaren zonder (wegwerp) plastic. 1.
Groen in huis zónder groene vingers: aan de slag met kunstplanten
Groen in huis staat heel gezellig én heeft meerdere gezondheidsvoordelen, zoals ik eerder vertelde in deze blog over de verzorging van de planten. Maar in sommige ruimtes is een plant houden bijna onmogelijk, zoals een wc of badkamer zonder ramen. Of als je nou écht geen groene vingers hebt? Ook dan kun je nog steeds