Energie besparen

Hoe je energie kunt besparen op jouw voorwaarden

Je kent ze wel, van die tips of blogs die je precies vertellen wat je moet doen. “Gewoon de temperatuur van de douche omlaag zetten” “Gewoon…..” Ze vertellen wel wat je moet doen, maar niet hoe. Hoe je dit kunt doen binnen jouw mogelijkheden. Binnen jouw kunnen. Binnen jouw grenzen. Energie besparen op een manier die bij jou en je situatie past dus. 

De “hoe”

Als het zo makkelijk zou zijn geweest dan zouden we het allemaal wel op die manier doen. Het is voor hen makkelijk omdat dat hun “hoe” is. De “hoe” van iemand anders hoeft niet jouw “hoe” te zijn. Die mag je zelf vinden. Zelf ervaren. En vanuit die “hoe” kun jij aan de slag, en in dit geval, aan de slag met energie besparen 🙂

Misschien heb je er nooit eerder bij stil gestaan, in dat geval hoop ik dat je er nu even de tijd voor neemt om er stil bij te staan. We hoeven niet allemaal iets op dezelfde manier te doen of te kunnen. Misschien ervaar je dat wel bij grote dingen in het leven, maar het mag ook bij kleine dingen. De dingen die voor andere zo vanzelfsprekend zijn, voelt het voor jou ook zo of mag het anders?

Aan de slag met energie besparen

En zo is het ook bij het verduurzamen, of energiezuiniger maken, van je huis. Of het nou een huur- of een koophuis is, er zijn altijd wel dingen waar je mee aan de slag kunt. 

Ik geef je graag een aantal tips hoe jij aan de slag kunt met energie besparen op jouw voorwaarden. 

1. Zorg voor overzicht

Zorg dat je eerst weet wat je verbruik is. In het algemeen, maar ook toegespitst op de grootverbruikers in huis. Zo kun je na een tijdje ook controleren of je verbruik inderdaad naar beneden is gegaan. 

2. Zorg voor kennis over de wat

Nu je een mooi overzicht hebt kun je gaan kijken waar je energie wilt gaan besparen. Op internet kun je ontzettend veel informatie vinden. Dus wanneer je merkt dat je kennis mist kun je nu gaan googlen (of gebruik de duurzame variant, ecosia 🙂 ) 

3. Zet op papier hoe jij het wilt aanpakken

En nu komt een stap die vaak wordt overgeslagen. Denk, voordat je uit enthousiasme meteen aan de slag gaat, eerst even rustig na over hoe jij het nu verder vorm wilt geven. Hoe ga je het aanpakken? In welke tijdsspannen? 

4. Aan de slag

En natuurlijk is dit het belangrijkste (en leukste!) stukje: het daadwerkelijk gaan doen. Want hoe mooi je het ook voor jezelf hebt opgeschreven, als je het vervolgens in de kast laat liggen gaat je energieverbruik nog niet naar beneden. En dat is super zonde van al die mooie stappen die je al hebt gemaakt, toch? 

Kan ik je helpen met energie besparen?

Wil je graag aan de slag met energie besparen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? In mijn online programma Verlaag je energierekening gaan we uitgebreid aan de slag. Ik zorg voor alle informatie over de wat in korte, to-the-point en overzichtelijke video’s. Van het in kaart brengen van jouw energieverbruik tot verschillende tochtstrips tot tips om je gewoontes aan te passen. Meer weten over dit programma?

Lees hier meer over Verlaag je energierekening

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *