Hoe selecteer je echt groene stroom?

Wanneer je zelf geen mogelijkheid hebt om zonnepanelen op je dak te leggen kun je een energiecontract afsluiten bij een leverancier van groene stroom. Op deze manier wordt de stroom die je gebruikt toch opgewekt door zonnepanelen of windmolens. Op deze manier ben je een stuk duurzamer bezig dan als je kiest voor grijze stroom. Dat is tenminste wat we vaak denken, maar is dat ook zo? Kiezen we wel voor echt groene stroom? 

Uit de aflevering van Arjan Lubach in 2018 bleek dat die groene stroom vaak helemaal geen echt groene stroom blijkt te zijn. Veel groene stroom wordt opgewekt in het buitenland waarna de maatschappij die de groene stroom opwekt een certificaat ontvangt en dit certificaat weer doorverkoopt. Vervolgens sluit jij je aan bij een leverancier vanwege de “groene stroom”, maar die “groene stroom” is niets meer dan een papiertje. 

Waarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van echt groene stroom? Wat levert groene stroom je op? Een gemiddeld huishouden dat overstapt van grijze stroom naar groene stroom bespaart per jaar meer dan 4 ton CO2-uitstoot. Ter vergelijking: dat is evenveel CO2 als 28 tot 38 keer vliegen van Amsterdam dan Parijs! En je hoeft daar dus niks moeilijks voor te doen, enkel te kiezen voor een energieleverancier met echt groene stroom. Makkelijke manier om te besparen toch?

Maar dat kiezen voor een leverancier met groene stroom is dus nog niet zo makkelijk. Leveranciers van stroom doen zich graag groener voor dan ze werkelijk zijn om nieuwe klanten te trekken. Hoe weet je dan of je echt voor groene stroom kiest als je je aansluit bij een maatschappij? 

Wise Nederland vergelijkt elk jaar samen met de consumentenbond, Greenpeace en Natuur&Milieu onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers. 

Een van de leveranciers die bij hun onderzoek goed uit de bus kwam, ze ontvingen een 10, is Pure Energie. Ook door de consumentenbond werden ze in 2020 uitgeroepen tot de groenste energie, voor het achtste jaar op rij. Alle wind- en zonne-energie wordt in Nederland opgewekt uit hun eigen energiebronnen. 

Maar dan doen ze zeker niet mee met kortingsacties? Jawel hoor! Je ontvangt nu tot wel 350 euro korting wanneer je overstapt op echt groene energie van Pure Energie. Klik hieronder op de banner en bereken meteen jouw voordeel. 

Blogs die je misschien ook leuk vindt:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *