secundaire arbeidsvoorwaarden

Hoe groen zijn jouw secundaire arbeidsvoorwaarden?

We denken vaak aan duurzaamheid in termen van recycling, energieverbruik en transport, maar wat dacht je van de secundaire arbeidsvoorwaarden die je werkgever biedt? Zijn die eigenlijk wel zo groen als ze zouden kunnen zijn?

Secundaire arbeidsvoorwaarden omvatten alle extra voordelen die je naast je salaris ontvangt, zoals verlofdagen, flexibele werktijden, pensioenregelingen en gezondheidszorg. In deze blog gaan we kijken naar een aantal manieren waarop jouw secundaire arbeidsvoorwaarden een positieve impact kunnen hebben op het milieu.

Flexibel werken en thuiswerken

Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop secundaire arbeidsvoorwaarden groen kunnen zijn, is door het aanbieden van mogelijkheden voor flexibel werken en thuiswerken. Door vanuit huis te kunnen werken, kun je de woon-werkritten verminderen, waardoor niet alleen de CO2-uitstoot wordt verminderd maar ook de files.

Fiets- en ov-vergoedingen

Sommige werkgevers bieden vergoedingen voor het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer om naar het werk te komen. Een fijne aanmoediging om milieuvriendelijkere transportmiddelen te gebruiken in plaats van auto’s, wat niet alleen de uitstoot vermindert, maar ook bijdraagt aan een actievere levensstijl.

Duurzame pensioenregelingen

Pensioenregelingen kunnen ook een rol spelen in een groenere levensstijl. Sommige fondsen investeren in duurzame projecten en bedrijven, waardoor je indirect bijdraagt aan initiatieven die gericht zijn op het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Gezondheids- en welzijnsprogramma's

Er zijn werkgevers die gezondheids- en welzijnsprogramma’s aanbieden, zoals fitnessabonnementen, gezondheidszorg op de werkplek en mentale gezondheidszorg, zo wordt je aangemoedigd om een gezonde levensstijl te leiden. Dit kan weer leiden tot minder ziekte en een lagere vraag naar gezondheidszorg, wat positieve gevolgen heeft voor het milieu.

Milieuvriendelijke voordelen

Sommige bedrijven bieden specifieke voordelen aan die gericht zijn op het verminderen van de ecologische impact, zoals subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s/fietsen, kortingen op duurzame producten of zelfs de mogelijkheid om deel te nemen aan vrijwilligerswerk voor milieugerelateerde organisaties.

Wil je je werkgever stimuleren om meer groene staken te zetten? Laat hem/haar deze blog zien of stel het Groen Graag Zakelijk programma voor! 

Blogs die je misschien ook leuk vindt: